Spoornetbeheerder Infrabel heeft gevraagd aan NMBS om van half oktober tot half november elke dag 100 treinen te schrappen die Brussel doorrijden. Dat staat te lezen in enkele documenten die De Tijd en zusterkrant L’Echo inkeken. Allicht zullen hierdoor tienduizenden pendelaars een maand lang een alternatieve trein of een ander vervoersmiddel moeten zoeken om naar Brussel te reizen. Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit geeft toe dat er fors minder capaciteit zal zijn. NMBS is echter niet te spreken over de laattijdige communicatie, iets wat Infrabel ontkent.

Infrabel is al jaren in de weer om de infrastructuur aan Brussel-Zuid te vernieuwen. In 2017 zijn de wissels en seininrichting aan de kant van de Noord-Zuid-connectie gemoderniseerd en in oktober en november moet de zuidkant onder handen worden genomen. Dat betekent dus dat de Noord-Zuid-as in de verlengde weekends van 1 tot 11 november volledig dicht moet. “Deze werken zijn noodzakelijk”, vertelt Infrabel-woordvoerder Petit nog via BELGA. “Het is een vervolg op een eerdere fase die we in april en mei 2017 uitgevoerd hebben, maar nu aan de andere kant van het station.”

NMBS valt uit de lucht na aankondiging nieuwe werken Infrabel

Maar niettegenstaande de werken blijkbaar passen in een groter kader dat al langer gekend en gepland is, valt men bij partner NMBS uit de lucht. “Het was een donderslag bij heldere hemel”, zegt een NMBS-bron van De Tijd. Daar zijn ze woest dat ze pas drie maanden op voorhand worden geïnformeerd over de enorme beperking op het spoorverkeer. Infrabel ontkent dat echter, en stelt dat NMBS al sinds 2017 op de hoogte zou zijn door middel van een officiële brief uit juni die maand. “Door de werken moeten keuzes gemaakt worden”, zegt men nu bij Infrabel koeltjes. “Het is aan de NMBS om ons te zeggen welke P-, IC- of S-treinen ze tijdelijk wil afschaffen en welke ze wil laten rijden.”

Reizigersorganisatie TreinTramBus is in ieder geval niet verbaasd dat de communicatie tussen overheidsorganisaties Infrabel en NMBS moeizaam en slecht verloopt. “Het is niet de eerste keer dat er een soort van miscommunicatie is en dat NMBS zegt dat het van niets wist of het te laat wist”, zo getuigt woordvoerder Peter Thoelen via Radio 1. “Het is natuurlijk spijtig dat de reiziger daar weer de dupe van moet zijn. Ik kan me voorstellen dat reizigers kunnen overstappen op een tram, bus of metro vanaf een bepaald station. Maar als men dat niet goed communiceert, dan loopt alles weer in het honderd.”

Verwacht wordt dat de werken flinke hinder zullen verzorgen aan tienduizenden pendelaars en andere reizigers.