De Hongkongse ‘chief executive’ Carrie Lam zou de afgelopen weken meermaals hebben aangeboden om af te treden als gevolg van de massaprotesten in Hongkong. De communistische autoriteiten in Beijing hebben haar ontslag echter steeds geweigerd. Dat schrijft de Financial Times op basis van informatie die afkomstig is van personen die vertrouwd zouden zijn met de situatie.

De protesten tegen een controversiële uitleveringswet – die uitleveringen aan het Chinese vasteland mogelijk zouden maken – hebben geleid tot de grootste politieke crisis in Hongkong sinds de voormalige Britse kolonie aan China werd overgedragen. Op het hoogtepunt van de betogingen kwamen er maar liefst 2 miljoen mensen op straat. Al snel werd naast het schrappen van de wet ook het ontslag van ‘chief executive’ Carrie Lam – het Beijinggezinde regeringshoofd van Hongkong – geëist.

Beijing weigerde ontslag van Lam

Volgens de Financial Times zou Lam meermaals haar ontslag hebben aangeboden omwille van het debacle. De communistische autoriteiten in Beijing zouden het ontslag echter steeds geweigerd hebben. Lam “moet aanblijven om de puinhoop op te ruimen die zij heeft veroorzaakt”, klinkt het. “Niemand anders kan de rommel opruimen en niemand anders wil de baan.”

Lam is het mikpunt van het ongenoegen van zowel Beijing als de Hongkongers, aangezien de uitleveringswet haar initiatief was en niet dat van de Chinese autoriteiten. Hoewel het wetsvoorstel door Lam opgeschort werd en door haar als “dood” en “een totale mislukking” omschreven werd, blijven de betogers om de volledige terugtrekking van de wet vragen.

Ook dit weekend kwamen er mensen op straat in Hongkong. De acties lijken zich ook steeds meer op het Chinese vasteland te richten. Zo vonden zaterdag betogingen plaats aan de grens met de Chinese stad Shenzen tegen de toestroom van Chinese kleine handelaren naar Hongkong. Zondag werd er betoogd in een gebied dat populair is bij Chinese winkelende toeristen.