In de marge van de massabetogingen in Hongkong werden betogers aangevallen door gemaskerde mannen. Daarbij vielen 45 gewonden. Volgens activisten zijn de aanvallers leden van de ‘triades’, de Chinese georganiseerde misdaad. Ook zijn de betogers woedend op de politie, die niet ingreep.

Op beelden is te zien hoe tientallen gemaskerde mannen een metrostation in Yuen Long bestormden, passagiers aanvielen en hen met houten en metalen staven sloegen. Vele van de slachtoffers kwamen net terug van een grote betoging tegen de Hongkongse regering. Volgens getuigen vielen de gemaskerde mannen echter ook gewone pendelaars, die niets met de betoging te maken hadden, aan. Ook zouden een zwangere vrouw en kinderen aangevallen zijn.

‘Triades’

De politie kwam laat op de avond ter plaatse, toen de aanvallers al lang het hazenpad hadden gekozen. Vele betogers reageerden woedend op de late reactie van de politie. Toen de politie daarop vertrok keerden de aanvallers een tweede keer terug. Bij de aanval vielen in totaal 45 gewonden. Vier mannen en een vrouw waren serieus verwond. Één man bevond zich in kritieke toestand.

Volgens activisten en democratische politici is de georganiseerde misdaad – de zogenaamde ‘triades’ – betrokken bij de aanval. Het is niet de eerste keer dat er aanwijzingen zijn dat de Beijinggezinde autoriteiten, politie of politici de georganiseerde misdaad inschakelen om betogers te intimideren en in elkaar te slaan. In 2014 klonken er gelijkaardige beschuldigingen. Mogelijk ging het toen om Hongkongse ‘triaden’ of andere criminele bendes uit zuidelijk China.

Op een video was te zien hoe het Beijinggezinde parlementslid Junius Ho, die in Yuen Long woont, de hand schudt van mannen die erg lijken op de figuren die de mensen in het metrostation aanvielen. Ho ontkent dat hij iets met de aanval te maken heeft.

Massabetogingen Hongkong

Zondag kwamen wederom honderdduizenden mensen op straat in Hongkong om te betogen tegen de Beijinggezinde regering. De politie trad hard op en hier en daar kwam het tot gevechten tussen de politie en betogers. De aanleiding voor het massaprotest, dat intussen al weken aansleept, is een controversieel wetsvoorstel dat uitleveringen aan communistisch China zou toestaan. De betogers eisen intussen ook het vertrek van regeringshoofd Carrie Lam.