De Al-Ihsaan-moskee in Wilsele (Leuven) zit in nauwe schoentjes. Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) is gestart met het intrekken van de erkenning van dat gebedshuis. Het Laatste Nieuws meldt dat de procedure hiervoor is opgestart. De aanleiding hiervoor zou zijn dat in de moskee salafistische lessen worden gegeven. Reden genoeg om de subsidiekraan dicht te draaien, vindt men bij de N-VA. De moskee kwam eerder al in opspraak wegens vrouwonvriendelijke preken.

Volgens de informatie van Homans heeft de moskee sinds december opnieuw een hulpimam ingehuurd die eerder werd geschorst. Ook zou er salafistisch of radicaal islamitisch onderwijs worden gehouden in en rond de moskee en is het moskeebestuur hiervan op de hoogte. “Die lessen staan haaks op onze westerse waarden en normen en zijn een potentieel gevaar voor de verspreiding van extremisme”, zegt Homans via Het Laatste Nieuws. En via Twitter luidt het: “Ik sluit geen compromissen als het over veiligheid en integratie gaat”.

Zal Homans ook nu onbuigzaam blijken?

Homans heeft nu conform de procedure brieven gestuurd naar de Moslimexecutieve, het moskeebestuur, de gemeenteraden van Leuven en Herent en het provinciebestuur van Vlaams-Brabant. Die organisaties hebben 60 dagen de tijd om hun advies te geven over de zaak. Hierna zal beslist worden om de erkenning al dan niet in te trekken.

In 2017 kwam de Al-Ihsaan-moskee evenzeer in opspraak toen tijdens het vrijdaggebed werd verteld dat je als mannelijke moslim je vrouw een ‘lichte tik met een miswak (een dunne houten tandenborstel, red.)’ mag geven als alle andere voorgeschreven zaken niet helpen om je echtgenote te laten luisteren, al werd het wel eerder “afgeraden”. De moskee plaatste het bericht zelfs op haar website, maar haalde het snel offline na de commotie die erdoor ontstond.

In datzelfde jaar ging Homans ook over tot het intrekken van de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen, dit op basis van informatie van Staatsveiligheid. De Diyanet-moskee in kwestie zou immers Turks ultranationalisme uitdragen en bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Later zouden Staatsveiligheid en Homans via de pers bekvechten over het al dan niet bestaan van bezwarende beweegredenen om de erkenning in te trekken. In beroep kreeg Homans echter gelijk van de Raad van State en kreeg de Fatih-moskee haar erkenning niet terug. ‘Diyanet-moskeeën’ vallen direct onder het Turkse ministerie van Algemene Zaken.

Lees ook:

Homans wil 5 jaar lang geen enkele moskee erkennen