Deze voormiddag legde Liesbeth Homans (N-VA) bij koning Filip de eed af als eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen. De voormalige viceminister-president volgt partijgenoot Geert Bourgeois op die naar het Europees Parlement vertrekt. Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke legde vandaag bij de vorst de eed af voor zijn (federaal) ministerschap in lopende zaken.

Met het vertrek van Bourgeois naar het Europees Parlement kwam er aan het Martelarenplein een vacature vrij. Hoewel een opname in het ziekenhuis mogelijks roet in het eten kon gooien, werd er niet getwijfeld dat Homans – als viceminister-president – deze functie zou invullen. “Ik heb vier dagen in het ziekenhuis gelegen. Ze hebben me binnenstebuiten gekeerd, maar er is niets levensbedreigend vastgesteld. Ik ben alleen nog wat versuft van de narcose en moet het wat rustig aan doen”, reageert Homans tegenover BELGA.

Opmerkelijk: Homans is de eerste vrouwelijke regeringsleider van ons land. “Ik ben niet voor quota en pleit altijd voor de beste vrouw of man op de juiste plaats. Maar ik moet als historica toch stiekem toegeven dat het mij iets doet om de geschiedenisboeken in te gaan als de eerste vrouwelijke regeringsleider van dit land en zeker als eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen”, klinkt het.

Record langste formatie Vlaamse regering wenkt

Normaliter zou ‘kandidaat minister-president’ De Wever Bourgeois opvolgen maar de onduidelijke wolken die over de federale formatie hangen, vertragen en belemmeren de Vlaamse regeringsvorming. Zo liet Vlaams informateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren weten dat het “verstandig [is om] nog geen formele Vlaamse formatie op te starten in deze periode” van federale onzekerheid. “Uit elk gesprek met iedere partij bleek hoe zwaar de federale toestand als een slagschaduw over de Vlaamse formatie hangt”, schreef De Wever.

Het gevolg? We stevenen, naar alle waarschijnlijkheid, af op de langste regeringsvorming op Vlaams niveau sinds de eerste rechtstreekse Vlaamse verkiezingen in 1995, zo bericht BELGA. Momenteel bezit de huidige Vlaamse regering, met 48 dagen, dat ‘record’. Is er voor 13 juli geen nieuwe Vlaamse regering – wat onwaarschijnlijk lijkt gelet op de onzekerheid op het federaal niveau – dan sneuvelt dat record.

Lees meer: