Liesbeth Homans (N-VA), de nieuwe minister-president binnen de Vlaamse regering van lopende zaken, heeft de kilometerheffing voor personenwagens ‘voorgoed’ naar de prullenmand verwezen. “De kilometerheffing is voorgoed van tafel, wat N-VA betreft. Daar hoeft niemand zich nog zorgen over te maken”, zo vertelt Homans in De Morgen.

De kilometerheffing was nochtans een stokpaardje van partijgenoot en Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts. Maar na aanhoudende druk van de oppositie – zeker vanwege Vlaams Belang – en gebrek aan interne consensus, werd het plan afgevoerd. Nu verwijst minister-president de heffing voor personenwagens voor wat N-VA betreft permanent naar de prullenmand, al zijn weinig zaken echt permanent in de politiek.

Van volledige consensus naar kind dat niemand wou: De kilometerheffing

Vorige zomer stelden de Vlaamse regeringspartijen onder toenmalig minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een akkoord voor rond een systeem van rekeningrijden. Dit voorjaar werden hiervoor in het Mobiliteitsplan Vlaanderen twee hypotheses gelanceerd: 2 cent per kilometer of 5 cent per kilometer. Maar hierna kregen de zaken een draai. Zo begon toen N-VA-voorzitter Bart De Wever af te wijken: “Mensen die gaan werken en veel met de auto rijden, of die afgelegen wonen, moeten zich geen zorgen maken”. En ook coalitiegenoot Open Vld zette de bocht in. Dat de kilometerheffing geen belastingverhoging mocht zijn. Dat wist partijvoorzitster Gwendolyn Rutten zogezegd “al lang. Je vraagt je toch af: wat heeft Ben Weyts de hele tijd zitten doen?”.

Nochtans was een lastenverhoging ten nadele van zij die veel en op spitsuren met de wagen rijden het hele opzet van de heffing. Dat daarbij een lastenverlaging zou aan gekoppeld worden, was nooit afgesproken.

Later in april werd de kilometerheffing dan politiek comateus verklaard. “We gaan dat niet door de strot van de Vlaming rammen”, verklaarde Weyts toen aan VTM NIEUWS na enige radiostilte van zijn kant. In plaats van een kilometerheffing pleitte de N-VA-minister voor meer investeringen in verkeersinfrastructuur. Ik denk dat rekeningrijden een deel van de oplossing zou kunnen zijn op voorwaarde dat het niet om een belastingverhoging gaat, dat we de buitenlanders laten meebetalen en dat er een politiek draagvlak is. Dat draagvlak is vandaag nergens meer te bespeuren, ook niet bij de bevolking.” 

Het lijkt erop dat de heffing nu defintief dood is. Meer zekerheid zal er echter komen wanneer een nieuwe regering is gevormd.