De LGBT-lobbygroep ‘Het Roze Huis’ is boos. Dat brengt de Gazet van Antwerpen. Een richtlijn van stad Antwerpen stelt immers dat loketmedewerkers geen regenboogpin mogen opspelden. Dit ook niet tijdens de binnenkort lopende pro-LGBT-campagne genaamd “In Antwerpen kan iedereen Stralen”, nochtans een campagne die uitgaat van Stad Antwerpen zelf. “Absurd en hypocriet”, klinkt ook bij coalitiepartner sp.a. Schepen van Personeel en Loketten Nabilla Ait Daoud (N-VA) laat echter weten dat de richtlijn al sinds 2007 onveranderd is, zo schrijft ook BELGA.

“Vorig jaar mochten álle medewerkers de regenboogpin dragen”, sakkert voorzitster van Het Roze Huis Marcia Poelman in de Gazet van Antwerpen. “Logisch, want dit heeft niets te maken met neutraliteit. Seksuele oriëntatie en genderidentiteit zijn iets anders dan politieke of levensbeschouwelijke overtuigingen. Maar daar gaat het hier niet eens over. Je draagt niet de eigen overtuiging of voorkeur uit door zo’n pin op te spelden, maar die van je werkgever. Het gaat erover dat je de A-waarden van onze stad onderschrijft. In dit geval zeg je: ik sta voor een hoffelijke en correcte dienstverlening waarbij niemand wordt uitgesloten.”

Coalitiegenoot sp.a: “Absurd en hypocriet”

Maar volgens schepen Ait Daoud is er echter niets veranderd tegenover de voorbije jaren. “Het zou kunnen dat er in het verleden inbreuken zijn geweest, maar de richtlijn is niet nieuw”, vertelt Daouds woordvoerder Liesbet Brzyk. “Het neutraliteitsprincipe staat trouwens al sinds 2007 in het bestuursakkoord en is altijd al breder geweest dan levensbeschouwelijke tekenen. Er is toen ook een omzendbrief over de dresscode verstuurd die het principe concretiseert.”

Elk jaar organiseert de stad Antwerpen een sensibiliseringscampagne. Vorig jaar stond die in het teken van de strijd tegen holebi- en transfobie. “In Antwerpen kan iedereen Stralen”, werd de slogan. Stadsgebouwen werden versierd met de holebi-regenboogkleuren en zelfs het logo van de stad werd op een achtergrond van regenboogmotieven geplaatst. Regenboogpins met het stadslogo kon je onder meer verkrijgen aan de loketten van de stad. Ook dit jaar loopt de campagne, van 8 juli tot 4 augustus.

Maar nu werd aan de ambtenaren gevraagd om de pin niet te dragen als men in contact staat met de burger. “Heb je in jouw functie als stadsmedewerker rechtstreeks contact met burgers? Dan draag je de pin niet tijdens de werkuren” , zo staat in een richtlijn. “Absurd en hypocriet”, vindt sp.a-gemeenteraadslid Hicham El Mzairh . “Je brengt de regenboogkleuren aan op openbare gebouwen, maar verbiedt tegelijkertijd de ambtenaren erin diezelfde regenboogkleuren op te pinnen.” Ook opmerkelijk: burgemeester De Wever zelf was recent nog te zien met de pin op zijn kostuum geprikt.