In de Brusselse gemeente Anderlecht werd afgelopen zaterdag een grote hoeveelheid explosieven aangetroffen. Dat meldt VRT NWS. Het zou onder meer gaan om zelfgemaakte spijkerbommen, wat ook gebruikt werd bij de aanslagen in ons land. Het parket bevestigt de vondst maar stelt dat er momenteel geen bewijzen zijn dat de explosieven bedoeld waren om een aanslag te plegen. 

Afgelopen zaterdag waren in onze hoofdstad ruim een half miljoen mensen aanwezig voor de start van de Tour de France toen de politie een oproep kreeg voor een grote hoeveelheid explosieven. Een arbeider was bezig met de verbouwing van een verlaten huis in Anderlecht en trof daarbij een grote plastieken zak met explosieven aan in een verborgen opslagruimte.

Spijkerbommen, springstof, ontstekers

De politie kwam massaal ter plaatse en trof een gigantisch wapenarsenaal aan in het gebouw. Het zou gaan om zelfgemaakte spijkerbommen, een tiental ontstekers, plastiek buizen met verdacht poeder in, mogelijk springstof en enkele dozen die een verdacht product lekten. Daarnaast werden er ook messen en Amerikaanse boksbeugels gevonden.

Een dergelijke vondst op een dergelijk moment is op z’n minst angstwekkend te noemen, maar volgens het parket is er nog geen bewijs dat de explosieven bedoeld waren voor een aanslag. “Op dit moment is er geen bewijs dat deze explosieven bedoeld waren om een toekomstige aanslag te plegen. De mogelijkheid dat het gaat om de ontdekking van een oude opslagplaats voor explosieven wordt ook overwogen.”

Wie de eigenaar is/was van de opslagplaats en het wapenarsenaal is vooralsnog niet duidelijk. “In dit stadium van het onderzoek zijn er geen verdachten geïdentificeerd en in het belang van het onderzoek zal er geen verdere commentaar worden gegeven”, aldus nog het Brusselse parket.