De Grieken trekken zondag naar de stembus nadat premier Alexis Tsipras (Syriza) nieuwe verkiezingen uitschreef na diens nederlaag bij de Europese Parlementsverkiezingen. Volgens recente peilingen zal de leider van het radicaal-linkse Syriza ook deze keer aan het kortste eind trekken. Het centrumrechtse Nea Demokratia (ND) van Kyriakos Mitsotakis stevent af op een overwinning en zou zelfs op een absolute meerderheid kunnen rekenen in het Griekse parlement.

De verkiezingen in Griekenland zijn uitgedraaid op een tweestrijd tussen premier Alexis Tsipras (Syriza) en Kyriakos Mitsotakis van het centrumrechtse Nea Demokratia (ND). Na de nederlaag van zijn radicaal-linkse partij bij de laatste Europese verkiezingen zag Tsipras zich genoodzaakt om nieuwe verkiezingen uit te schrijven, onder meer onder druk van zijn tegenstrever Mitsotakis. Syriza haalde toen 23,7% van de stemmen en werd voorbij gestoken door ND, die op zo’n 33% van de stemmen kon rekenen. Peilingen tonen dezelfde tendens aan voor de algemene verkiezingen van zondag. Centrumrechts nadert met 40% de absolute meerderheid in het Griekse parlement.

Economie en kwestie Noord-Macedonië beheersen verkiezingen

Economie is het belangrijkste verkiezingsthema onder de Grieken. Na begrotingscrisissen en de verschillende EU-steunpakketten heeft Griekenland op dat vlak geen vlekkeloze reputatie. Mitsotakis belooft de Grieken belastingverlagingen, onder meer voor gezinnen. Hoewel onder Tsipras de economie opnieuw is beginnen groeien, blijft Griekenland met een werkloosheidsgraad van 18 procent de rode lantaarn in het EU-peloton.

Een andere mogelijke verklaring voor de dalende populariteit van Tsipras is het zogenaamde Prespes-akkoord met Noord-Macedonië. Dat akkoord maakte een einde aan het naamgeschil tussen het voormalig Joegoslavische land en Griekenland over de naam ‘Macedonië’. Hoewel het akkoord op lof kon rekenen van andere EU-lidstaten, blijkt het zeer impopulair bij vele Grieken.

Lees ook:

Griekenland na 8 jaar weer op eigen benen