Getuigenis Robert Mueller draait uit op gênante vertoning

0
1766

Speciaal onderzoeker Robert Mueller werd gisteren als getuige opgeroepen voor het Amerikaans Congres om zijn rapport over het Rusland-onderzoek uit te leggen. Wat een door de Democraten geregisseerde show moest worden om Trump in een slecht daglicht te stellen, is echter in hun gezicht ontploft. Mueller kwam over als een ‘verwarde oude man’ die waarschijnlijk zelf weinig met gans het onderzoek te maken heeft gehad. Op inhoudelijke vragen kon of wilde hij weinig antwoorden. De vertoning werd zo zielig bevonden dat conservatieve commentatoren eerder medelijden leken te hebben dan leedvermaak.

Wat het orgelpunt moest worden van jarenlang werk en duidelijkheid moest verschaffen bij het Amerikaanse volk heeft finaal gezorgd voor meer vragen. Nadat het rapport van Mueller niet het gewenste effect had bij het brede publiek, duwden de Democraten door om hem te doen getuigen voor het Congres. De hoop was om goed materiaal te krijgen en eventueel een impeachmentprocedure in gang te kunnen zetten.

Vooral de stelling dat Trump door het onderzoek niet werd vrijgepleit kreeg aandacht van die hoek. Zijn onschuld was immers niet bewezen. Echter, westerse rechtssystemen gaan op zoek naar schuld en veronderstellen eerst onschuld, iets waar Republikeinse volksvertegenwoordigers op wezen.

Mueller gaf “rampzalige getuigenis”

Maar de glansrol die de Democraten voor ogen hadden bij de speciaal onderzoeker werd niet ingevuld. Eerder had hij al duidelijk gemaakt dat hij dergelijke getuigenis liever niet deed. Mueller liet ook al weten dat hij geen antwoorden zou geven die afweken van, of verdergaan dan, de informatie die werd onthuld in zijn 448-pagina’s tellend rapport.

Op vragen van beide partijen had Mueller dan ook moeite om te antwoorden. Geregeld moest hij op zijn eigen woorden terugkomen. Niets nieuws werd gezegd of bewezen bij de getuigenis, maar het imago van Mueller lijkt nu wel een serieuze knauw gekregen te hebben. Noah Weiland van de linkse New York Times stelde vast dat Mueller niet meer de Mueller van vroeger was. David Axelrod, voormalig assistent van Obama, noemde halfweg de uitzending de getuigenis van Mueller “zeer, zeer pijnlijk.” Ook andere progressieve commentatoren noemden het een “ramp”.

(Lees verder onder de tweet)

Collusie?

Toen parlementslid Doug Collins (Rep.) hem vroeg of samenzwering en collusie grotendeels synoniemen waren, iets wat Mueller in zijn eigen rapport had geschreven, antwoordde die gisteren dat dat niet het geval was. Nadat Mueller besefte dat hij zich volledig had vastgereden zei hij finaal dat hij het rapport voor zich laat spreken.

Later op de dag kon hij zich zelf het woord “samenzwering” niet voor de geest halen. Nochtans bestond zijn onderzoeksopdracht er net in om na te gaan of er een samenzwering tot collusie met de Russen was geweest.

Fusion GPS

Ook bleek hij niet op de hoogte te zijn van de belangrijke rol van Fusion GPS en kon hij niet uitleggen waarom hij nooit de oorsprong van het onderzoek tegen het licht heeft gehouden, noch de mensen die daar de waarheid niet spraken niet heeft aangepakt. Volksvertegenwoordiger Jim Jordan (Rep.) klopte op deze nagel door te vragen waarom Joseph Mifsud nooit echt aan de tand gevoeld werd.

Mifsud is een mysterieuze Maltese professor die banden heeft met Westerse én Russische spionagediensten. Hij speelt een centrale rol bij de oorsprong van het onderzoek. Hij is de man die naar eigen zeggen “gevoelige informatie” had over Hillary Clinton en dat zou doorgeven aan George Papadopoulos. Op die manier zou hij de vermeende Russische inmenging tot stand hebben gebracht.

Ook ontmoetingen tussen Democraten en een Russische advocaat een dag voor en een dag na de beruchte ontmoeting in ‘Trump Tower’ bleek van geen tel in het onderzoek.

Toen hem gevraagd werd waarom het dossier van Christopher Steele geen deel was van het onderzoek naar Russische desinformatie antwoordde Mueller dat dat buiten zijn onderzoeksveld viel. Een antwoord dat hij vaker inriep. Nochtans zijn zaken zoals die rond Steele exact wat Mueller diende te onderzoeken.

Oud en verward

Tot overmaat van ramp moesten zijn assistenten hem soms er op wijzen wie er sprak en naar waar hij moest kijken, wat hem nog meer deed lijken op een verwarde oude man.
Dat beeld versterkte het vermoeden bij velen dat de voormalige baas van de FBI uiteindelijk enkel als gezicht van het onderzoek diende. Het echte werk zou gedaan zijn door zijn team, dat voornamelijk bestond uit Democratische activisten.

De werkelijke leiding van het onderzoek lag vermoedelijk bij Andrew Weissmann. Iemand die er de juridische kantjes vanaf loopt, duizenden dollars aan de Democraten gedoneerd heeft, inclusief aan Clinton en Obama en zelfs op het geplande ‘overwinningsfeest‘ van Hillary Clinton was in 2016.  Weissmann was natuurlijk niet de enige Democraat in het team van Mueller, zoals eerder hier reeds beschreven.

Trump tevreden

Trump kon z’n plezier niet op en tweette het ganse gebeuren door. Hij bedankte de Republikeinse politici voor hun vragen aan de onderzoeker en, opvallend, bedankte ook de Democraten om gans de getuigenis te organiseren.

Lees ook:

FBI ontslaat Trump-hater Peter Strzok