De overlast in het Rozebroeken-zwemcomplex te Sint-Amandsberg (Gent) door allochtone jongemannen blijkt nog groter dan aanvankelijk over bericht. Eind vorige maand bleek reeds uit SCEPTR-berichtgeving dat er nog een 13-jarig meisje werd aangerand door allochtone jongens. Vorig jaar werd er zelfs nog iemand verkracht. “Rozebroeken zit met een probleem. De incidenten met betastingen en aanrandingen stapelen zich op, maar wanneer wij de politie bellen, worden we door de directie soms zélf op het matje geroepen”, zo vertelt een anonieme medewerker nu in Het Laatste Nieuws. LAGO, de uitbater van het publiek-private zwembad, opent een intern onderzoek.

“Ik wil dit naar buiten brengen. Niet als wraakactie, maar omdat ik vind dat het tijd wordt dat er iets verandert. Dat signaleren wij al jaren naar het management toe, maar er wordt niet genoeg aan gedaan.” Dat vertelt een anonieme medewerker van Rozebroeken die er al een tijdje werkt, in Het Laatste Nieuws. Naar eigen zeggen zag hij in zijn jaren ervaringen al veel te veel pijnlijke incidenten plaatsvinden.

Redders Rozebroeken Gent krijgen onder hun voeten als ze politie bellen: “Geen spel maken”. 

“Er gebeurt veel in het bad. Ongewenst fysiek contact, betastingen. Vorige zomer was er een volwassen man die zijn zwembroek af stak voor de ogen van een kind, niet ouder dan zes jaar. Tijdens sommige periodes volgt het ene incident het andere op. Vorige zomer, bijvoorbeeld, zijn er meerdere vrouwen lastiggevallen en aangerand”, klinkt het verder. Telkens verwijst de de directie naar de rol van redders, die opgeleid zouden worden om snel problematisch gedrag op te pikken en naar de politie te bellen.

(Lees verder onder de tweet.)

“Maar vooral dat laatste klopt echt niet”, aldus de anonieme medewerker. “Heel vaak bellen redders naar de politie, omdat er weer eens ongewenst fysiek contact plaatsgevonden heeft, omdat er overlast is, of zelfs omdat het personeel uitgedaagd of bedreigd wordt. Dan krijgen ze soms de dag erop de boodschap van de directie om zich te melden – om onder hun voeten te krijgen. Waarom? Ik denk dat de directie niet wil dat er telkens veel ‘spel’ gemaakt wordt, of misschien omdat ze niet telkens met de politie in contact willen komen?”

Directie zou inspreken op slachtoffers om te zwijgen en politie wegsturen

“Om terug te keren op die man die zijn broek afstak voor de ogen van dat kind: een redder heeft die man uit het water gehaald en we zijn naar het management gestapt. Terwijl wij de familie van het slachtoffer ingelicht hadden dat we de dader hadden en dat de politie ingelicht zou worden, bleek dat de directie de man al had laten gaan”, zo vertelt de medewerker nog. “Zulke zaken komen continu voor. Onlangs nog, was er een meisje dat aangerand was in het bad. De directie heeft op haar ingepraat zodat ze geen klacht zou indienen. Soms wordt de politie al opgebeld door het personeel, en belt de directie hen daarna snel zelf af. En de mensen die redders uitdagen, blijven gewoon in het water zitten.”

De nationale directie van LAGO, dat het zwembad uitbaat in een publiek-private samenwerking met stad Gent, reageert gechoqueerd. Noch de lokale, noch de nationale vertrouwenspersonen zouden op de hoogte geweest zijn van dergelijke klachten van de medewerkers. “De situaties die deze anonieme medewerker aanhaalt, stroken absoluut niet met de waarden waar LAGO voor staat. Veiligheid is namelijk onze eerste kernwaarde. LAGO zal dan ook vanaf [vandaag], een onderzoek doen naar de vermelde feiten en zal daarbij luisteren naar alle medewerkers.”

De organisatie herhaalt verder haar oproep om meer steun en hulp van de overheid: “Wij zijn zeker vragende partij om personen die al in andere baden werden geweerd, eveneens de toegang te ontzeggen in LAGO Rozebroeken. Dit werd in recent overleg met het stadsbestuur overigens nogmaals onderstreept.”

In ieder geval zorgt het nieuws voor veel commotie binnen de Gentse (politieke) gemeenschap. Zo eist Johan Deckmyn, fractievoorzitter voor oppositiepartij Vlaams Belang, dat het stadsbestuur “onmiddellijk een onderzoek instelt”, zo klinkt het in een persmededeling. De rechtse partij vraagt tevens “dat de burgemeester tekst en uitleg komt geven tijdens de commissie Algemene Zaken. Deze commissie moet dan maar vervroegd bijeengeroepen worden om deze ernstige feiten te bespreken.”

Lees ook:

Gent: minderjarig meisje aangerand door groep allochtonen

Gent: Herrieschoppers verzieken sfeer aan openluchtzwembad