Vooralsnog werd oud-premier en voormalig fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, Guy Verhofstadt, genegeerd bij de Europese ‘banencarrousel’. Hoewel de Open Vld’er even in de running leek voor de positie van voorzitter van het Europees Parlement, werd de Italiaanse sociaaldemocraat, David Sassoli door de Europese Raad naar voren geschoven. Zal de immer ambitieuze Vlaamse liberaal vijf jaar als gewoon parlementslid moeten doorbrengen? 

Momenteel is Verhofstadt nog brexitcoördinator voor het Europees Parlement. In het verleden was hij fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement en maakt hij – ook al zag zijn fractie dat liever niet gebeuren – kans op het voorzitterschap van de parlementaire vergadering. Het gevolg van de laatste Europese top? De immers ambitieuze liberaal dreigt vijf jaar als gewoon parlementslid te moeten doorbrengen.

Macron: “De werkmethoden en de benoemingsprocedure moeten veranderd zijn over vijf jaar”

Frans president Emmanuel Macron wil daar, volgens De Tijd, verandering in aanbrengen. Zo ziet hij in de oud-premier de ideale man om voorzitter te worden van een Europese conferentie over de toekomst van de Europese Unie. Macron is immers van mening dat de Brusselse ‘banencarrousel’ geen al te fraai beeld schetste van de Europese Unie. “De werkmethoden en de benoemingsprocedure moeten veranderd zijn over vijf jaar”, zo klonk het bij de Franse president.

Volgens Macron moeten Europese beslissingen dichter bij de burger worden genomen en moet er – onder meer door transnationale lijsten – een sterkere band tussen de kiezer en de Europese Unie komen. Ook moet het middenveld van de Franse president meer worden betrokken. Het voorstel van om met transnationale lijsten te werken is evenwel controversieel. Zo is het nog maar de vraag of de gemiddelde Roemeen de – bijvoorbeeld – Franse lijsttrekker van een politieke partij kan verstaan en of dit de burger niet net meer vervreemd van het Europese project.

Lees meer:

Over en uit voor Verhofstadt bij vroegere ALDE? “Onder curatele”