Hoewel PS-voorzitter Elio Di Rupo een regering met de N-VA niet meer formeel uitsluit, komt er (federaal) maar weinig schot in de zaak. Dit kan voor problemen op Europees niveau zorgen. “Als we nog langer wachten, blijven we over met de Eurocommissaris voor Meertaligheid, met alle respect voor die functie”, stelt Europees Parlementslid Kris Peeters (CD&V-EVP) tegenover De Morgen.

In principe moet ons land eind augustus een kandidaat voor een Eurocommissariaat voordragen. Hoewel de Commissievoorzitter in principe zelf beslist over de verdeling van de portefeuilles, onderhandelen andere landen al over een belangrijke post voor hun onderdaan. In België daarentegen zoeken informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) nog naar een consensuskandidaat.

Traditioneel echter maakt een Eurocommissariaat deel uit van de regeringsonderhandelingen. Zo werd Peeters geen premier omdat de christendemocraten met Marianne Thyssen een Eurocommissaris kregen. Het gevolg? België grijpt straks (opnieuw) naast een belangrijke portefeuille. “Als we nog langer wachten, blijven we over met de Eurocommissaris voor Meertaligheid, met alle respect voor die functie”, stelt Europees Parlementslid Peeters (CD&V) tegenover De Morgen.

Samenvallende verkiezingen? “We gaan elke keer weer in de problemen komen”

Volgens Peeters, Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA) en voormalig Eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) spelen de samenvallende verkiezingen België parten. De drie heren pleiten er volgens De Morgen voor om de federale, Europese en Vlaamse verkiezingen weer uit elkaar te halen. Immers, men maakt niet alleen het verdelen van de Europese topjobs afhankelijk van de federale formatie, ook krijgen in de campagne Vlaanderen en het Europese niveau te weinig aandacht.

Meer concreet pleit Bourgeois voor het inkorten van de federale legislatuur van vijf naar vier jaar. “In ons huidige systeem hebben we telkens in mei federale en Europese verkiezingen, en moet er in juli gelobbyd worden voor die Eurocommissarissen. We gaan elke keer weer in de problemen komen”, klinkt het.

Lees meer:

Di Rupo maakt (kleine) opening voor de N-VA