In principe sluiten – uiterlijk – tegen 2025 de (verouderde) Belgische kerncentrales hun deuren. Het gevolg? Ons land moet op een alternatieve manier aan energie geraken. Ontslagnemend federaal minister van Energie, Marie Christine Marghem (MR), keek daarvoor in de richting van gascentrales. Het daarvoor uitgewerkte subsidiemechanisme dreigt, zo schrijft De Tijd, evenwel veel duurder uit te vallen dan aanvankelijk werd aangenomen.

Normaliter behoren in 2025 de kerncentrales, althans in België, tot het verleden. Dat werd reeds jaren geleden beslist door bijna alle Vlaams partijen, met uitzondering van het Vlaams Belang. De afgelopen jaren plaatste ook de N-VA forse vraagtekens bij het anti-nucleaire verhaal van onder meer Groen, sp.a en Open Vld. De kerncentrales sluiten? Momenteel niet haalbaar, denken de Vlaams-nationalisten.

Minister Marghem evenwel bleef wél achter de kernuitstap staan en werkte aan een subsidiemechanisme voor nieuwe gascentrales. Dit om het risico op onvoldoende elektriciteit op te vangen. Het probleem? De kostprijs stijgt. Zo zou het subsidiemechanisme, volgens regulator CREG, 614 tot 940 miljoen euro per jaar kosten en dit over een periode van zo’n 15 jaar. Per gezin zou dit volgens De Tijd neerkomen op zo’n 38,50 euro extra. Betalen de bedrijven evenwel niet mee, dan zou de energiefactuur van gezinnen kunnen stijgen met 108 tot 165 euro per jaar.

Nieuw zijn die berekeningen evenwel niet. De CREG had eerder dit jaar al gewag gemaakt van deze cijfers. Minister Marghem evenwel schoot in een Spaanse furie en sprak over een politieke coup. Zelf hield de minister het op een stijging van zo’n 345 miljoen euro per jaar oftewel zo’n 15 euro per gezin.

Marghem: “Het is nu aan de volgende regering”

Minister Marghem nam akte van de ‘nieuwe’ cijfers van de CREG. “Het is nu aan de volgende regering om de koers te bepalen en rekening houdend met de verschillende studies vast te leggen hoe de CRM afgebakend moet worden om de kosten te beperken”, laat haar woordvoerder tegenover De Tijd weten.