Vandaag houdt de 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg een toespraak in de Franse ‘Assemblée Nationale’. Verschillende Franse parlementsleden van de rechtse partijen Les Républicains en Rassemblement National roepen op om de toespraak van de “apocalyptische goeroe” en “profetes in korte broek” te boycotten.

De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg houdt vandaag een toespraak in de Franse ‘Assemblée Nationale’. Thunberg werd uitgenodigd door ‘Accélérons’, een groep van ecologistische parlementsleden die naar eigen zeggen vechten tegen ‘de klimaatnoodtoestand’. Echter, niet iedereen is even enthousiast over het bezoek van Thunberg. Met name binnen de rechtse partijen Les Républicains en Rassemblement National klinkt er kritiek.

“Apocalyptische goeroe”

“We hebben geen apocalyptische goeroes nodig om de klimaatverandering intelligent te bestrijden, we hebben wetenschappelijke vooruitgang en politieke moed nodig”, tweette Guillaume Larrivé van les Républicains. Larrivé riep zijn collega’s op om de toespraak van de Zweedse te boycotten.

Larrivé kreeg alvast bijval van partijgenoot Julien Aubert, die Thunberg “winnaar van de Nobelprijs voor de angst” noemde. Aubert zei niet te zullen komen opdagen “een profetes in korte broek toe te juichen”. “Als ik zeg dat ik niet plat op de grond wil gaan voor Greta Thunberg […] ben ik dan nog politiek correct?”, vraagt Sébastien Chenu van het Rassemblement National.

Maar ook binnen de partij van de Franse president Emmanuel Macron klinkt er kritiek. “Dit jonge meisje is zeker oprecht”, zegt Jean Baptiste Moreau (LREM). “Maar ben niet zeker dat emotie en constante drukte effectiever zijn dan de wetenschap in de strijd tegen de klimaatverandering.”