Frankrijk: Allochtonen rellen na winst Algerije in Africa Cup

0
1710

In verschillende Franse steden is het afgelopen nacht bijzonder onrustig geweest. In onder meer Parijs, Marseille en Lyon is de politie moeten uitrukken om de duizenden onrustige allochtone jongemannen onder controle te houden. Zij kwamen op straat nadat het Noord-Afrikaanse Algerije de halve finaal won tegen Nigeria met 2-1 in de Africa Cup. 282 relschoppers werden opgepakt.

Duizenden allochtone mannen kwamen op straat na de overwinning van Algerije tegen Nigeria in de Africa Cup gisterenavond. De feeststemming sloeg echter al snel over in onrust. In tal van Franse steden werden auto’s in brand gestoken en relschoppende jongemannen gooiden met vuurwerk en stenen naar politie en vernielden straatmeubilair. De politie zette op haar beurt traangas in. 282 mensen werden in totaal opgepakt volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken, zo meldt persbureau AFP.

Marseille: Algerije-supporters proberen door te breken naar Oude Haven

In Marseille zakten zo mensen af naar de oude haven, alwaar het vuurwerk van 14 juli, de Franse feestdag, net werd beëindigd. Ordediensten probeerden de toegang tot de Arabo-Fransen te ontzeggen, maar de heethoofden die zich niet konden vinden in die beslissing stookten brandjes en gooiden met projectielen naar de politie. Tal van relschoppers werden gearresteerd.

De onrust en gevechten met de politie gingen tot in de vroege uurtjes van maandagochtend door. Terwijl de brandweer het druk had om de aangestoken brandjes te blussen, werden de ordediensten gebombardeerd met projectielen nabij het gebouw van de regionale raad in Marseille.

Parijs en andere steden

In Parijs kwamen supporters dan weer samen op de Champs-Élysées, alwaar de situatie rond 01u00 gespannen werd. De politie werd aangevallen met projectielen en vuurwerk en traangas werd ingezet om de menigte uiteen te krijgen. Een aantal winkels werden geplunderd. Rond 02u00 zouden er in Parijs ook zo’n 25 mensen gearresteerd zijn, schrijft France24, dit voor ongehoorzaamheid, het in gevaar brengen van andere levens en het gooien van projectielen.

In Lyon vonden naast hevige rellen tevens tientallen autobranden plaats. Ook Vaulx-en-Velin, Vénissieux, Bron en Villeurbanne werden slachtoffer van rellen en vandalisme, waaronder eveneens autobranden en vuilnisbak-brandjes.

Donderdagnacht waren er ook al rellen na een overwinning van Algerije.

Lees ook:

Plunderingen in Parijs na voetbaloverwinning Algerije