Jongeren die voor overlast zorgen in openbare zwembaden, het blijft een heet hangijzer bij de start van de zomervakantie. Groepjes allochtone jongemannen plegen er vandalisme en vallen de zwemmers – vaak jonge meisjes – lastig. “Waar zijn die hun ouders?”, vraagt N-VA-kopstuk Theo Francken zich af op VTM Nieuws.

Steeds meer publieke zwembaden namen de afgelopen weken extra veiligheidsmaatregelen na overlast van allochtone jongeren. Gent, Kortrijk en Oostende, het zijn maar enkele voorbeelden van plaatsen die geconfronteerd werden met de problematiek. Zo werd in Gent een 13-jarig meisje omsingeld en vervolgens betast in haar zwembroek door een groep allochtone jongeren. Ook over de grens in Nederland, Duitsland en Frankrijk vonden gelijkaardige incidenten plaats.

In de eerste plaats een taak van de ouders in de opvoeding van jongeren

Oplossing voor het probleem? Op veel plaatsen hebben zwembaden een verplichte identificatie en registratie van bezoekers ingevoerd om amokmakers weg te houden. In het Nederlandse Terneuzen dragen redders zelfs bodycams om mogelijke daders te kunnen identificeren. N-VA-kopstuk Theo Francken wil de problematiek strenger aanpakken. Zo liet de voormalig migratiestaatssecretaris optekenen bij VTM Nieuws dat hij drugshonden en agenten in burger zou inzetten. Verder moeten volgens hem de groepen jongeren al worden tegengehouden onderweg naar een zwembad. “Op de trein door de spoorwegpolitie of op de snelweg”, zei hij daarover.

Dat de jongeren vaak minderjarig en van allochtone afkomst zijn is volgens Francken een nog groter probleem. “Er zijn veel Marokkaanse jongeren die zich goed gedragen, maar er is een harde kern die zich misdraagt”, klinkt het bij hem. “Waar zijn die hun vaders en moeders? Men kijkt altijd maar naar de overheid, maar dit is toch in de eerste plaats een taak van de ouders in de opvoeding van die jongens?”

Omdat de amokmakers vaak minderjarig zijn is het ook moeilijker om hen te beboeten of op te pakken. Gemeentes kunnen wel GAS-boetes opleggen aan jongeren vanaf 14 jaar. Dat kan gaan over een bedrag van maximum 175 euro of 15 uur gemeenschapsdienst. Volgens Francken is dat evenmin een oplossing. “Wij kunnen geen GAS-boetes uitschrijven aan jongeren onder 14 jaar, dat komt dan terecht bij de ouders die vaak ook niet betalen”, stelt hij daarover.