Formateur Bart De Wever (N-VA) zou graag het fusioneren van gemeenten in Vlaanderen versnellen. Dat moet blijken uit zijn formateursnota, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Er zou gedacht worden aan extra financiële stimuli om gemeenten meer aan te zetten tot fusies, maar er zouden tevens sancties voorgesteld worden voor gemeenten die weigeren. Ook de provincies zouden afgeschaft worden, als de nota volledig gevolgd wordt tenminste.

Onder voormalig minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) in de regering van de vorige minister-president, Geert Bourgeois (N-VA), werd evenzeer ingezet op fusies van gemeenten, al werden finaal niet zoveel gemeentebesturen over de streep getrokken. Nochtans kon men per inwoner 500 euro schuld kwijtgescholden krijgen. Die motivatie zorgde finaal voor slechts 7 nieuwe fusiegemeenten.

De Wever wil ook graag de provincies weg

Dat moeten er meer worden, zo vindt De Wever klaarblijkelijk. In zijn formateursnota, die werd voorgelegd aan CD&V, Open Vld en sp.a, zou men ook werken aan een sanctiemechanisme. Dat is nieuw. Want als de wortel niet werkt, moet men de stok gebruiken, zo denkt men. Hoe die stok er dan moet uitzien, is wel nog niet duidelijk. Het betreft slechts één passage in de nota, en daar moet nog over onderhandeld worden.

Of de toekomstige coalitiepartijen dit dan ook zullen slikken, valt nog af te wachten. Formeel zijn sp.a en CD&V bij monde van respectievelijke partijvoorzitters John Crombez en Wouter Beke tegenstander van afgedwongen fusies. Binnen die partijen klinken echter ook andere stemmen. Binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V) en Vlaams Parlementslid Kurt Deloor (sp.a) hebben immers wel al hiervoor gepleit. Bij Vlaams Belang – dat de nota niet te zien kreeg – zijn er alvast negatieve geluiden te horen. Vlaams Parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) roept zo donderdagochtend op om eerst kleinere gemeenten eerlijker te financieren.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook de afschaffing van de provincies zou in de nota van De Wever staan. Het is te verwachten dat opnieuw CD&V zal dwarsliggen wat dit betreft.