Een 69-jarige “anarchist en antifascist” werd zaterdag doodgeschoten door de Amerikaanse politie, nadat hij een migrantencentrum in de Amerikaanse staat Washington in brand probeerde te steken. De man was gewapend.

De Amerikaanse politie heeft zaterdagochtend een gewapende man doodgeschoten bij een migrantencentrum in Tacoma, in de Amerikaanse staat Washington. De 69-jarige Willem Van Spronsen droeg een geweer bij zich en had een voertuig met explosieven in brand gestoken. Ook had hij geprobeerd een grote propaantank bij het ‘Tacoma Northwest Detention Centre’ in brand te steken.

“Toegewijde anarchist en antifascist”

Van Spronsen, door medestanders omschreven als “een toegewijde anarchist en antifascist”, nam enkele uren daarvoor deel aan een betoging bij het centrum. Van Spronsen werd vorig jaar al eens gearresteerd nadat hij een politieagent had aangevallen in de buurt van hetzelfde centrum.

Het gebouw doet dienst als opvangcentrum voor migranten die op het punt staan te worden uitgezet. De schietpartij vond een dag voordat een grootschalige deportatieactie zou moeten beginnen plaats. De ‘Immigration and Customs Enforcement’ (ICE) zou beginnen met het uitzetten van honderden gezinnen illegale immigranten in tien Amerikaanse steden.

Het gaat om gezinnen die reeds bevel kregen het Amerikaanse grondgebied te verlaten, maar daar nog geen gehoor aan gaven. Op dit moment vonden er echter nog geen grootschalige acties plaats.