Eerder raakte bekend dat partijvoorzitter John Crombez (sp.a) alle afdelingsvoorzitters wil consulteren omtrent een eventuele deelname aan de Vlaamse regering. Verschillende socialistische coryfeeën moeten daar echter niets van weten. Zo zegt Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove tegenover De Morgen dat de socialisten “met de partij [moeten] bezig zijn, en niet met regeringsdeelname”. Ook oud-voorzitter Bruno Tobback (sp.a) bezet deze positie. “Ik heb eerder al met een boutade gezegd dat we enkel in een Vlaamse regering met de N-VA zouden stappen als die partij mee de Internationale zingt. Dat blijf ik vinden”, laat hij tegenover De Tijd optekenen. 

Komt er een nieuwe ‘Zweedse’ regering of wordt het een ‘Bourgondische’ (sp.a, Open Vld en N-VA) coalitie? In Antwerpen lijkt die laatste formatie wel te lukken, en de ‘dwarsliggerij’ van CD&V de afgelopen vijf jaar lijkt littekens te hebben gemaakt bij de N-VA. Hoewel een Bourgondische coalitie maar slechts twee zetels op overschot heeft en de socialisten weinig enthousiast zijn om te regeren met de centrumrechtse N-VA, heeft federaal informateur Johan Vande Lanotte (sp.a) ‘een plan’. Die laatstgenoemde ziet een Vlaamse Bourgondische coalitie met N-VA en sp.a als glijmiddel voor een toenadering tussen de N-VA en de PS, iets wat ook al in SCEPTR werd geanalyseerd.

Tobback: “We zijn meer waard dan dat”

Toch blijft een samenwerking tussen Vlaams-nationalisten en socialisten voor Tobback lastig.Mijn lat ligt op Bart De Wever die klimaatbetoger wordt, de Internationale zingt op het podium van het Vlaams Parlement en het Communistisch Manifest ondertekent”, verklaarde de sp.a’er eerder. Tobback blijft deze positie bezetten. “Ik heb eerder al met een boutade gezegd dat we enkel in een Vlaamse regering met de N-VA zouden stappen als die partij mee de Internationale zingt. Dat blijf ik vinden”, laat hij tegenover De Tijd optekenen.

Daarnaast vraagt hij zich af wat de socialisten in een Bourgondische coalitie gaan doen. “De N-VA wil ons erbij omdat ze de CD&V te links vindt. Bij Open VLD vinden mensen als Vincent Van Quickenborne dan weer dat de partij meer naar rechts moet opschuiven. Wat gaan wij in zo’n coalitie doen? We zijn meer waard dan dat”, redeneert Tobback. Dat het een idee van Vande Lanotte is, geeft een samenwerking tussen N-VA en sp.a niet meer legitimiteit volgens Tobback. “Johan Vande Lanotte heeft al veel mysterieuze constructies opgezet en die hebben ons over het algemeen weinig opgebracht. Dit is beneden onze waardigheid. We gaan geen wisselgeld spelen voor Bart De Wever, aldus Tobback in De Tijd.

Vandenhove laat in De Morgen optekenen dat hij Tobback in deze volgt. “Als de PS en sp.a samen in de federale regering kunnen stappen, heb je binnen die ploeg effectief wat te zeggen. Ik vertrouw de PS ook daarin. Maar op Vlaams niveau?”, klinkt het. Daarnaast moeten de socialisten volgens Vandenhove “na [de] nederlaag van 26 mei met de partij bezig zijn, en niet met regeringsdeelname”. “We hebben een probleem met de partij, en daar kunnen we in de oppositie beter aan werken. We hebben al heel dikwijls onze verantwoordelijkheid genomen en mee bestuurd, en de mensen hebben ons daar niet meteen voor bedankt in het stemhokje”, klinkt het.

Lees meer:

Crombez roept vanavond partij bijeen: In de Vlaamse regering of niet?

Tobback (sp.a): “Met N-VA besturen als De Wever klimaatbetoger wordt”