Wat hebben christendemocraten, liberalen, communisten, socialisten en ecologisten met elkaar gemeen? Ze krijgen allemaal minstens één Vicevoorzitter in het Europees Parlement. De conservatieven (ECR) en rechts-nationalisten (ID) krijgen geen Vicevoorzitter, zo maakte het Europees Parlement bekend.

Naast een Voorzitter, de Italiaanse sociaaldemocraat David-Maria Sassoli, verkoos het Europees Parlement veertien Vicevoorzitters. Hun taak? De plenaire vergadering voorzitten wanneer de Voorzitter weerhouden is en zetelen in het Bureau van het Europees Parlement. In het laatstgenoemde orgaan, het bureau, worden de regels voor het Parlement – waaronder de begroting van de instelling – bepaalt. Daarnaast besluit het bureau over administratieve, personeels- en organisatorische zaken.

Wie verkoos het Europees Parlement als Vicevoorzitter? Allereerst vijf christendemocraten en drie socialisten. Verder ook twee liberalen, twee ecologisten, één vertegenwoordiger van de radicaal-linkse Nordic Green Left-fractie en één fractieloos Europees Parlementslid van de Vijfsterrenbeweging. Hoewel het reglement stelt dat er sprake moet zijn van een evenwichtige vertegenwoordiging en de conservatieven en rechts-nationalisten zo’n 36 miljoen kiezers vertegenwoordigen, kregen ze geen Vicevoorzitter.

“Geen schaamte bij de EU-machthebbers”

Op Twitter spreekt Vlaams Belang-Europarlementslid en voorzitter van de Identity and Democracy-fractie (ID) Gerolf Annemans zijn onvrede uit. “Het is gegaan zoals gevreesd. Er is geen schaamte bij de EU-machthebbers en vooral ook geen enkel respect voor democratie of zelfs niet voor de miljoenen kiezers van ID”, klinkt het. Ook Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche kan de beslissing niet smaken en spreekt over een “schertsvertoning”. “21.000.000 kiezers van [ID-fractie] bij de Europese verkiezingen worden genegeerd en krijgen geen vertegenwoordiging in het bureau van het Europees Parlement”, laat hij op Twitter weten.