Populaire ‘helende’ kristallen, waaraan mystieke krachten worden toegedicht, zijn verre van onschuldig. Terwijl tal van beroemdheden in het Westen met de stenen dwepen, kleeft er bloed aan de miljardenhandel. Volgens activisten worden kinderen in arme en door oorlog verscheurde landen in gevaarlijke en toxische omstandigheden in niet-gereguleerde mijnen gestuurd om de stenen op te graven. Met de verkoop worden dan weer terroristen of gewelddadige milities gefinancierd. Een ander schadelijk effect van de stenen is dat zij gebruikers ervan kunnen weerhouden om professionele hulp te zoeken.

In het Westen dwepen verschillende vrouwelijke beroemdheden zoals Adele, Victoria Beckham, Katy Perry, Miranda Kerr, Jennifer Lawrence en Kim Kardashian met zogenaamde ‘helende’ edelstenen of kristallen. De stenen – die men vroeger voornamelijk in ‘New Age’- en hippiewinkels vond – zouden volgens hun pleitbezorgers helende krachten hebben, je seksleven een oppepper kunnen geven, verslavingen kunnen genezen of je zelfs rijk kunnen maken.

Kristallen financieren terrorisme

Achter de stenen schuilt echter een miljardenindustrie met erg donkere kanten. Volgens activisten worden kinderen – soms nog maar zeven jaar oud – in arme en door oorlog verscheurde landen in gevaarlijke en toxische omstandigheden in niet-gereguleerde mijnen gestuurd om de stenen op te graven. Met de verkoop worden dan weer terroristen of gewelddadige milities gefinancierd.

Zo zou de handel in het diepblauwe lapis lazuli Afghaanse gewapende groepen zoals de Taliban bijna 18 miljoen euro per jaar opleveren. In het door etnisch geweld geteisterde Myanmar, waar het leger de plak zwaait, bestaat er een miljardenhandel in groene jade op de zwarte markt. In de voormalige Belgische kolonie Congo worden slecht betaalde mijnwerkers gedwongen tot dwangarbeid om toermalijn op te graven.

De precieze herkomst van de ‘helende stenen’ is vaak moeilijk te achterhalen, aangezien zij vaak een bijproduct zijn van de mijnbouw naar andere producten. De stenen zijn tegenwoordig in tal van grote winkelketens te koop. Door de activisten wordt de vergelijking gemaakt met de illegale handel in diamanten in de jaren 80 en 90. De handel in ‘bloeddiamanten’ financierde conflicten in heel Afrika die naar schatting 3,7 miljoen mensen het leven kosten.

Pure kwakzalverij

De stenen hebben niet enkel schadelijke gevolgen voor de derde wereld, maar ook voor de gebruikers in het Westen. Zo zouden sommige beweringen, zoals de beweringen dat de stenen kankers of depressies kunnen genezen, de gebruikers er misschien van kunnen weerhouden om professionele hulp te zoeken. De beweringen van de geneeskundige krachten van de stenen zijn natuurlijk pure kwakzalverij, waarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs bestaat.