Vrijwel meteen nadat P-magazine toenmalig Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck (N-VA) beschuldigde van overspel en sociale fraude (vooralsnog onbevestigd), verwees de links-progressieve website Apache met de vinger naar Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter. Na Dewinter schuift ook Maurice De Velder, de eigenaar van P-magazine, de schuld van zich af. “N-VA zou het lek beter gaan zoeken in de invloedssfeer van Kris Van Dijck zelf”, citeert Het Laatste Nieuws de eerder in opspraak gekomen ondernemer.

Afgelopen 11 juli, uitgerekend op de Vlaamse feestdag, publiceerde P-Magazine een bezwarend artikel over N-VA-politicus Kris Van Dijck. Die laatste zou op frauduleuze wijze een maîtresse en escorte aan een uitkering hebben bezorgd. Van fraude is er echter geen sprake, benadrukte Van Dijck, nadat hij opstapte omdat zijn positie onhoudbaar werd. Vlaams Belanger Filip Dewinter mocht als eerste ondervoorzitter in het Vlaams Parlement even de taken waarnemen als voorzitter.

De links-progressieve website Apache zag daar meteen een ‘smoking gun’ in. Dewinter zou immers maar al te graag voorzitter zijn geweest van het Vlaams Parlement, zo klonk het. Hierbij werd verwezen naar de nauwe banden tussen P-Magazine-eigenaar Maurice De Velder en Dewinter. Het zou die laatste ook goed uitkomen dat zo de relaties tussen N-VA en Vlaams Belang worden ondermijnd, want Dewinter zou geloven dat het cordon sanitaire de levensverzekering is van het Vlaams Belang.

De Velder: “Invloed van ons artikel wel onderschat”

De eigenaar van P-Magazine, Maurice De Velder, verwerpt de verdachtmaking van Apache. “Mijn journalist Stefan Lambrechts heeft mij op 10 juli  ingelicht over het dossier rond Kris Van Dijck. Die informatie was een maand geleden op de redactie toegekomen. Ik wist daar niets van. Ik heb als verantwoordelijk uitgever enkel gevraagd of alles goed gecheckt was”, laat hij tegenover Het Laatste Nieuws optekenen.

De Velder, die eerder werd veroordeeld, laat zich naar eigen zeggen niet in met “de redactionele kant van P-magazine”“N-VA zou het lek beter gaan zoeken in de invloedssfeer van Kris Van Dijck zelf. Eerlijk gezegd, ik heb de invloed van ons artikel wel onderschat. Ik had niet gedacht dat het zo’n weerklank zou krijgen. Mocht P-magazine morgen een dossier hebben over Filip Dewinter, dan zou ik dat ook laten publiceren”, klinkt het.

Dewinter: “Ik heb met dat lek helemaal niets te maken”

Eerder had ook Dewinter de verdachtmakingen van Apache al tegengesproken. “Ik heb met dat lek helemaal niets te maken. Ik was ook niet op de hoogte van de feiten. […] Dat is voor mij allemaal nieuws dat ik pas gisteren heb vernomen”, verklaarde het Vlaams Belang-boegbeeld vrijdag formeel voor de camera’s van Terzake. “Ik heb hem (Maurice De Velder, n.v.d.r.) trouwens gisteren laten weten dat ik zowel de manier waarop als de timing [van het artikel] bijzonder incorrect vond”, aldus Dewinter. Ook politiek journalist Bart Brinckman (De Standaard) hechtte weinig geloof aan de speculaties van website Apache en noemde het zelfs “onzin”.

Lees meer:

Dewinter ontkent enige rol in P-verslaggeving rond Van Dijck