In de prestigieuze Lippenslaan in Knokke wordt binnenkort een coffeeshop geopend, of eerder een zogenaamde ‘CBD-winkel’, dat is een legale ‘cannabisshop’ die cannabis(producten) verkoopt waarvan de illegale THC is onttrokken. De kustgemeente laat weten weinig te kunnen doen aan de komst van de winkel, zo rapporteert Het Laatste Nieuws.

CBD-winkels zijn veelbesproken. Eerder heeft men geprobeerd om zo’n winkel te openen in Torhout en ook nog in Blankenberge. Daar gingen de plannen finaal niet door. Ook in de de Steenstraat in Brugge moest zo’n winkel al eens verplicht de deuren sluiten. De winkel in Knokke, Passion Fruit genaamd, komt er naar alle verwachtingen echter wel in Knokke. Burgemeester Leopold Lippens (GBL) liet aan Het Laatste Nieuws verstaan dat, als alles op een wettelijke manier verloopt, er weinig aan te doen is.

Knokke wil nieuwe CBD-winkel streng observeren…

De gemeente Knokke-Heist laat wel weten dat ze heel streng zullen toekijken op de zak. Bij overtredingen zal de winkel ‘onherroepelijk’ gesloten worden. De kustgemeente heeft echter nog geen specifieke lokale reglementering rond CBD-winkels, dus men bekijkt nu of dat nodig is. De politie zal eveneens een oogje in het zeil houden.

CBD is een afkorting voor cannabidiol, een niet-psychoactief bestanddeel van cannabis. In CBD-winkels, enorm populair nu in Vlaanderen, kan je dus cannabis kopen waarvan het illegale en wel psychoactieve bestanddeel THC is verwijderd. Op die manier kan je dus ook niet meer ‘stoned’ geraken. Cannabidiol zou wel mogelijk werken als middel tegen epilepsie en als sedativum, al is hier nog weinig bewijs voor. Het kan ook slaapproblemen, verminderde eetlust, diarree en vermoeidheid veroorzaken.