Normaliter schuiven vandaag onder auspiciën van informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) verschillende partijen aan tafel. Onder meer de PS en de N-VA zouden elkaar voor het eerst ontmoeten. Één partij stuurt evenwel haar kat naar de ontmoeting: Ecolo. “Wij hebben van in het begin gezegd dat we niet met N-VA een regering kunnen vormen”, citeert Het Nieuwblad de Franstalige ecologisten.

De verkiezingsuitslag noopte de federale kopstukken al tot rare sprongen. Zo opende PS-voorzitter Elio Di Rupo eerst de deur voor de N-VA, sloot ze diezelfde dag en opende ze een paar weken later opnieuw. Uiteindelijk werd er een afspraak gemaakt om met de Vlaams-nationalisten rond de tafel te gaan zitten. Op het laatste nippertje echter gaven de Franstalige socialisten niet thuis. De Vlaams-nationalisten, ondanks dat ze met de PS willen spreken, lanceerden dan weer een felle anti-PS-prent. “Code Rood”, luidde het refererend aan de huidige hittegolf. “Breng uzelf en uw bezittingen in veiligheid”. Op de prent? PS-kopman Elio Di Rupo en PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw in klaarblijkelijke tandem.

Afgezien van de vreemde bokkensprongen blijft het wel een gegeven dat de tijd tikt. Maandag moeten de informateurs zichzelf opnieuw verantwoorden voor de koning tijdens een tussentijdse evaluatie. Verder raakte bekend dat de begroting stevig in het rood staat en er een kandidaat-Eurocommissaris moet worden aangewezen. Het gevolg? Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) deden een nieuwe poging om de verschillende partijen – waaronder N-VA en PS – aan tafel te krijgen. Dit gesprek zou normaal vandaag doorgaan al was N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys gisteren nog op zijn hoede. “We hebben wel geleerd uit de voorbije weken dat het elk uur kan veranderen. Vooral de PS is daar straf in”, klonk het.

Ecolo komt niet opdagen

Één partij zal alvast niet deelnemen aan de gesprekken georganiseerd door de informateurs namelijk de Franstalige ecologisten. Nieuw is de aversie van Ecolo tegenover de N-VA evenwel niet. Zo weigerde Ecolo-kopstuk Zakia Khattabi in het verleden, volgens De Standaard, in dezelfde kamer te verblijven als N-VA-voorzitter Bart De Wever. Dit is volgens de ecologisten evenwel niet de reden dat ze niet deelnemen aan de gesprekken. “Wij hebben van in het begin gezegd dat we niet met N-VA een regering kunnen vormen”, klinkt het volgens Het Nieuwblad. “We hebben voor de rest goed samengewerkt met de informateurs.”

Daarnaast verwijzen de Franstalige ecologisten naar De Wever die eerder stelde dat hij nooit met Ecolo zou besturen. “Hij heeft gelijk”, citeert Het Nieuwsblad een hoge Ecolo-bron. “Onze programma’s liggen op alle vlakken te ver uiteen”, klinkt het.