Afgelopen week zijn maar liefst 3 gevangenen ontsnapt uit de gevangenis van Ruiselede. Dat is een ‘open’ instelling waar de gedetineerden op een boerderij kunnen werken. Het gaat reeds om de vijfde ontsnapping uit de instelling dit jaar. Dat rapporteert De Standaard.

Op amper een week tijd zijn drie gevangenen ontsnapt uit de ‘open’ gevangenis in Ruiselede. Alle drie criminelen zijn nog spoorloos. Het parket en de politie zijn nog steeds op zoek, maar beschikken niet over concrete aanwijzingen.

Al 5 ontsnappingen dit jaar uit ‘open’ gevangenis Ruislede

Vrijdag kozen twee gedetineerden het hazenpad na eerder een cipier te bedreigen en een deur te forceren met een brandblusapparaat. Dinsdag ontsnapte dan weer een gevangene vanuit het douchecomplex. Eén van de drie is Sven Buysschaert (37). Hij werd door het assisenhof veroordeeld tot vijftien jaar cel voor een gewelddadige diefstal met dodelijke afloop.

Het gaat nu al om de vijfde ontsnapping uit de gevangenis sinds begin dit jaar. De instelling in Ruiselede hanteert een open regime, waar de gedetineerden onder meer op een boerderij kunnen werken.

Toch zijn de ontsnappingen opvallend. Want, “de gedetineerden staan allemaal op een zucht van hun vrijlating en worden voorbereid op hun re-integratie. Ze worden erop geselecteerd geen gevaar te zijn voor de samenleving”, zo zegt men bij het Gevangeniswezen via De Standaard. Een onderzoek moet nu uitwijzen wat er verkeerd liep.