Op maandag hebben de Taliban een autobom tot ontploffing gebracht in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Er vielen zeker 16 doden en meer dan 100 gewonden.

De autobom ging af tijdens de drukke ochtendspits in Kaboel. Er vielen zeker 105 gewonden, waaronder 51 kinderen en vijf vrouwen. Een vrachtwagen met explosieven werd tot ontploffing gebracht buiten een gebouw van het Afghaanse ministerie van Defensie. Daarop verschansten zeker drie Taliban zich in een nabijgelegen flatgebouw, wat uitmondde op een vuurgevecht dat meer dan zeven uur duurde.

Gewonde kinderen

De Taliban eisten de aanslag op. In een verklaring zei de groep dat zij de “logistieke en technische centra” van het ministerie van Defensie viseerden. De Taliban erkenden dat de aanslag “een zware tol van een aantal burgers” eiste, maar zeiden dat het doelwit van de aanslag militair en niet burgerlijk was.

Zeker 51 kinderen uit twee nabijgelegen scholen geraakten gewond door glasscherven. “Deze kinderen waren in de klaslokalen toen de ontploffing de glasramen verbrijzelde. Alle gewonde kinderen werden met spoed uit hun scholen gehaald”, zegt Nooria Nazhat, woordvoerster van het Afghaanse ministerie van Onderwijs. Volgens het ministerie leden vijf scholen schade bij de aanslag.

Net op dit moment houden de Taliban en de Verenigde Staten vredesbesprekingen in Qatar. Washington D.C. hoopt voor de Afghaanse presidentsverkiezingen in september op een doorbraak in die gesprekken. In ruil voor een terugtrekking van de VS zouden de Taliban garanderen dat het nooit meer groeperingen als Al Qaeda zal huisvesten in Afghanistan.