De N-VA blijft achter de in ongenade gevallen Kris Van Dijck staan. Dat maakte Vlaams fractieleider Matthias Diependaele (N-VA) deze ochtend duidelijk op Radio 1. Van Dijck raakte in de problemen deze maand wanneer hij flink dronken bleek ingereden te hebben op een aanhangwagen, en nog later volgens P-Magazine fraude zou gepleegd hebben om een prostituee en maîtresse aan overheidsgeld te helpen. Fraude wordt echter ontkend.

“Eén slechte daad maakt van hem geen slecht mens”, zo liet Diependaele weten, die tevens met voorzitter Bart De Wever (thans in Colombia op werkreis) zou gesproken hebben. Die laatste zou hebben laten weten “respect en begrip” te hebben voor de beslissing van Van Dijck om op te stappen als Vlaams Parlementsvoorzitter.

Het gaat natuurlijk wel over een tweede ‘slechte daad’. Eerder deze maand bleek dat Van Dijck, met nagenoeg zeker meer dan 1,42 promille, had ingereden op een geparkeerde aanhangwagen. Maar gisteren kwam P-Magazine met een – weliswaar ongeverifieerd – verhaal naar buiten over een prostituee die met gefraudeerd geld zou betaald zijn. Die fraude wordt ontkend en blijft onbewezen, maar op zijn minst is er een deontologisch probleem waarvoor Van Dijck wellicht voor de deontologische commissie van het Vlaams Parlement zal moeten verschijnen.

Diependaele: “Een deontologische code overtreden en fraude zijn van een heel andere orde.”

Maar Diependaele benadrukt dat de twee lijnen onderscheiden zijn. “Hij heeft geen uitkering willen verkrijgen waar iemand geen recht op had. Hij heeft inderdaad gevraagd om een procedure te bespoedigen om iemand te helpen. Of dat een deontologisch probleem is? Dat is niet aan mij om te beoordelen. Daar moet de deontologische commissie van het Vlaams Parlement zich over buigen“, klonk het nog op Radio 1. “Maar sowieso: Een deontologische code overtreden en fraude zijn van een heel andere orde.”

Daarnaast neemt Diependaele het ook persoonlijk op voor Van Dijck, die al “al 25 jaar door vriend en vijand gewaardeerd wordt voor zijn parlementair werk”, aldus nog het N-VA-kopstuk. “Eén slechte daad maakt van hem geen slecht mens.” De hele affaire zou ook geen ‘politieke consequenties’ hebben. “Onze partij kan gewoon verder blijven functioneren.”

Diependaele is samen met Wilfried Vandaele (N-VA) favoriet om Van Dijck op te volgens als parlementsvoorzitter.

Lees ook:

Van Dijck neemt ontslag als voorzitter Vlaams Parlement