PS-voorzitter Elio Di Rupo sluit een regering met de N-VA niet meer formeel uit, althans dat kan men concluderen op basis van zijn verklaringen tegenover de RTBF. “De koning wil van de politici die verantwoordelijk zijn dat ze praten, wat zeker mogelijk is”, citeert BELGA het PS-kopstuk.

Moeten N-VA en PS met elkaar gaan praten en uiteindelijk een regering vormen? Verschillende (Vlaamse) opiniemakers, belangengroepen en bedrijven bepleiten alvast deze mogelijkheid. Voor de verkiezingen evenwel lieten de twee grootste partijen weten dat de kans op een regering bestaande uit N-VA en PS klein was. “Het is een regering met de N-VA en zonder de PS, of met de PS maar zonder N-VA”, klonkt het zelfs bij Di Rupo.

Gisteren leek hij een andere mening te zijn toegedaan. De oproep van koning Filip – die pleitte voor een “verantwoordelijke dialoog” – moet men volgens Di Rupo letterlijk nemen. “De koning wil van de politici die verantwoordelijk zijn dat ze praten, wat zeker mogelijk is”, klonk het. Echter, de RTBF is van mening dat voor de PS de vraag tot gesprekken moet uitgaan van de informateurs en niet de N-VA. “De koninklijke informateurs lijken te willen komen tot rondetafelgesprekken. Als dat het geval is, gaan we praten”, verklaarde Di Rupo volgens BELGA.

De trage formatiegesprekken wijt Di Rupo aan de verkiezingsuitslag. “Er zijn vandaag verschillende partijen die in aanmerking komen om een belangrijke rol te spelen, maar voor wie de doelstellingen en gevoeligheden verschillend zijn. Er is dus veel meer tijd nodig om te convergeren, om de verschillende standpunten te delen”, klonk het.

Sluit Di Rupo straks opnieuw de deur voor de N-VA?

Di Rupo laat niet voor de eerste keer de deur op een kier staan voor de Vlaams-nationalisten. Eerder had hij gesteld dat wanneer de N-VA haar communautaire programma laat vallen, “het een heel ander universum kunnen zijn”. “Ik geloof dat de burgers vandaag vooral concrete oplossingen vragen voor hun alledaagse leven: koopkracht, extra inkomsten, gezondheidszorg… Ze vragen helemaal niet dat we ons in een nieuwe staatshervorming storten. We moeten er alles aan doen om dat te vermijden”, klonk het aanvankelijk. Verder verklaarde de PS-voorzitter dat hij “geen exclusieven” stelt. Later op die dag veranderde Di Rupo zijn boodschap. “De PS wenst niet te besturen met de N-VA”, klonk het koud.

Di Rupo zaait verwarring over regeren met N-VA