Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter ontkent enige rol in de verslaggeving in P-Magazine over Kris Van Dijck, die ontslag nam als parlementsvoorzitter na berichten over overspel en fraude (dat laatste wordt ontkend en blijft onbewezen). De linkse website Apache wees hierna met de vinger naar Dewinter, zodat die laatste dan even plaatsvervangend parlementsvoorzitter kon worden en de gesprekken tussen Vlaams Belang en N-VA kon ondermijnen. “Ik heb met dat lek niets te maken”, maakt Dewinter echter duidelijk tegenover de VRT. Ook Chris Janssens, Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement, wijst in de Gazet van Antwerpen erop dat Apache aan speculatie doet, zonder enig bewijs. “Stop dus met die verdachtmakingen.” Bij de Standaard noemt men het Apache-verhaal evenzeer “onzin”

“Ik heb met dat lek helemaal niets te maken. Ik was ook niet op de hoogte van de feiten. […] Dat is voor mij allemaal nieuws dat ik pas gisteren heb vernomen”, zo zei Dewinter vrijdag formeel voor de camera van Terzake. “Ik heb hem (Maurice De Velder, de veel besproken eigenaar van P-Magazine en vriend van Dewinter, red.) trouwens gisteren laten weten dat ik zowel de manier waarop als de timing [van het artikel] bijzonder incorrect vond. 11 juli is de Vlaamse feestdag. Ik ben een Vlaams-nationalist en aan die feestdag wordt niet geraakt. Gisteren hebben we in het zicht van het hele diplomatieke korps van het land, in het zicht van de publieke opinie, 11 juli toch wel neergehaald op een manier die ongepast is. En dat heb ik ook aan de betrokkene laten weten.” 

Apache vindt twee punten en speculeert er een patroon mee

Afgelopen 11 juli, uitgerekend op de Vlaamse feestdag,  publiceerde P-Magazine een bezwarend artikel over N-VA-politicus Kris Van Dijck. Die laatste zou op frauduleuze wijze een maîtresse en escorte aan een uitkering hebben bezorgd. Van fraude is er echter geen sprake, benadrukte Van Dijck, nadat hij opstapte omdat zijn positie onhoudbaar werd. Vlaams Belanger Filip Dewinter mocht als oudste lid in het Vlaams Parlement even de taken waarnemen als voorzitter.

Maar het linkse Apache zag daar direct een ‘smoking gun’ in. Dewinter zou immers maar al te graag voorzitter zijn geweest van het Vlaams Parlement, zo klonk het. Hierbij werd verwezen naar de nauwe banden tussen P-Magazine-eigenaar Maurice De Velder en Dewinter. Het zou die laatste ook goed uitkomen dat zo de relaties tussen N-VA en Vlaams Belang worden ondermijnd, want Dewinter zou geloven dat het cordon sanitaire de levensverzekering is van het Vlaams Belang.

Vlaams Belang: “Wij hebben hier echt niets bij te winnen”

Volgens Gazet van Antwerpen zou men bij N-VA zelfs die Dewinter-piste volgen. Maar fractieleider Chris Janssens duidt erop dat dit net aantoont dat het Vlaams Belang helemaal niet achter het lek zit, omdat zijn partij wél de gesprekken met N-VA wil verderzetten. “Het bewijst alleen dat wij helemaal niet achter dit dossier zitten”, zegt Janssens. “Wij hebben hier echt niets bij te winnen. Ja, het klopt dat Filip een goede vriend is van Maurice De Velder, maar die heeft wel meer vrienden. Ook op het stadhuis (van Antwerpen, red.). Stop dus met die verdachtmakingen.”

Ook politiek journalist Bart Brinckman (De Standaard) liet zijn ongeloof blijken over de Apache-speculaties in Terzake en noemde het zelfs “onzin”. Men gaat op de politieke redactie van De Standaard eerder uit van een banale ruzie in het prostitutiemilieu die in andere kringen overspoelde.