“Ik zie niet in hoe wij met alleen maar linkse partijen ons eigen programma kunnen uitvoeren”, stelt blauw boegbeeld Patrick Dewael (Open Vld) in een interview met Het Belang Van Limburg over een mogelijke paars-groene coalitie. Een Bourgondische meerderheid met liberalen, de N-VA en socialisten is volgens Dewael een betere optie, maar dan zullen de N-VA en de PS wel door dezelfde deur moeten geraken.

Dat de vorming van een nieuwe federale regering een moeilijke taak wordt, lijkt een understatement. De opdracht van informateurs Reynders en Vande Lanotte werd op 1 juli nog verlengd, maar de vraag blijft welke opties realistisch zijn: Paars-groen, Bourgondisch of Zweeds aangevuld met socialisten? Aan Waalse zijde klinkt de vraag naar een nieuwe paars-groene regering – wat een Vlaamse minderheid inhoudt – nog het luidst. Volgens blauw boegbeeld en Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) is dat echter niet zo vanzelfsprekend.

“Ik wil alles onderzoeken en in de politiek sluit je nooit iets uit, maar als je uitgaat van het principe dat de nieuwe federale regering een maximale ideologische coherentie moet hebben, is paars-groen de moeilijkste formule”, verduidelijkt Dewael nog eens zijn positie over de federale regeringsvorming. “Ik zie niet in hoe wij met alleen maar linkse partijen ons eigen programma kunnen uitvoeren.” 

Bourgondisch? Praten N-VA en PS “onder de waterlijn”?

Een paars-groene coalitie – met liberalen, socialisten en groenen – draagt dus niet de voorkeur van de nieuwe Kamervoorzitter. Daarnaast zouden die drie families maar op een nipte meerderheid van zetels in de Kamer kunnen rekenen. Dan maar Bourgondisch met de N-VA en de PS? Volgens Dewael is dat een mogelijkheid, maar dan zullen volgens hem alle partijen boven zichzelf moeten uitstijgen in het algemeen belang. “Als we met de PS in zee moeten, zullen er ook harde noten moeten worden gekraakt”, voegt hij daar nog aan toe tegenover Het Belang Van Limburg.

Precies daar wringt het schoentje: De N-VA en de PS weigeren vooralsnog elk gesprek met elkaar. De Waalse socialisten willen dat de grootste Vlaamse partij eerst het confederalisme laat vallen, terwijl dat net het enige is waarover die laatste wil spreken met de PS. Volgens Dewael zouden er echter al wel contacten zijn geweest tussen die twee partijen. “Ik denk dat er meer onder de waterlijn gebeurt dan de meeste waarnemers vermoeden”, zei het Open Vld-kopstuk daarover. Hij hoopt in ieder geval dat er snel schot in de zaak komt. “Er zijn niet veel andere opties”, voegt Dewael daar nog aan toe.

Lees ook:

Koning verlengt opdracht Reynders en Vande Lanotte

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken