Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) heeft vandaag de onderhandelingen om tot een Vlaamse regering te komen, doen versnellen. Een eerste onderhandelingsnota is hierbij voorgelegd aan sp.a, Open en CD&V. Groen en Vlaams Belang kregen geen nota, maar blijven stand-by. Vlaams Belang verwacht eerstdaags ook nog een gesprek. Dat rapporteert Het Laatste Nieuws.

“Bart De Wever moet als Vlaams formateur een nota op tafel leggen die buvable, of aanvaardbaar, is voor zijn kandidaat-regeringspartners. Die nota moet accenten bevatten van de verschillende partijen.” Dat zei Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) zondag nog via VTM over de Vlaamse onderhandelingen. Of de nota die is gepresenteerd ‘verteerbaar’ is, moet nog blijken, maar in ieder geval kregen sp.a en Open Vld zaterdag een eerste formateursnota te zien. CD&V kreeg de nota zondag. Vlaams Belang verwacht eerstdaags nog een gesprek.

Eerste nota De Wever in grote geheimzinnigheid gehuld

Groen kreeg nog geen nota te zien. Momenteel herstelt partijvoorzitster Meyrem Almaci van een kruisbandenoperatie. “We zijn nog steeds beschikbaar voor een gesprek”, klinkt het bij de partij en citeert Het Laatste Nieuws, al is het goed mogelijk dat men Groen links laat liggen.

Hoe het ook zij, De Wever probeert met alle middelen de formatie zo discreet mogelijk te houden. De tekst is enkel raadpleegbaar in fysieke vorm. Mailen mocht niet, de tekst meenemen evenzeer niet. Op deze manier moeten lekken voorgekomen worden. Voorlopig is het nog speculatie, maar als Groen en Vlaams Belang opzettelijk geen nota kregen, kan het zijn dat De Wever twee recepten aftoetst: Een Zweedse (CD&V, Open Vld en N-VA) of een paars-gele coalitie (N-VA, sp.a en Open Vld). “De vroege vluchten zijn nu voorbij. We bereiden ons voor op de finale”, luidt het bij N-VA.

Lees ook: