Buschauffeur Luc Van Der Schoepen is het beu. In een Facebookvideo, die bijna 300.000 keer werd bekeken, klaagt hij de steeds meer voorkomende agressie tegen De Lijn-medewerkers aan, maar vooral het beleid van de (Vlaamse) overheid en haar besparingsmaatregelen. “De laatste jaren heb ik de agressie dan ook zien toenemen. Er is te hard bespaard op openbaar vervoer. Daar moet je, net als van de zorg, van af blijven.”

“Dit is een berichtje voor alle beleidspolitici in heel dit apenland”, zo steekt Van Der Schoepen van wal in de videoboodschap die vrijdag ‘live’ werd geplaatst op Facebook. “Ik had vandaag een geval van verbale agressie. Ik ben het beu. Ik kan zeggen dat ik in naam van veel collega’s spreek. [Maar] de agressor kan ik niet helemaal ongelijk geven. De bussen komen niet op tijd. Met de aanpassingen van de tijden, rijden wij gemakkelijk tot een kwartier te laat.”

Medewerker De Lijn: “De mensen zijn het moe!”

Hoewel de De Lijn-medewerker “in het bijzijn van [zijn eerstgeboren zoon] echt vernederd” werd, heeft Van Der Schoepen dus toch enig begrip voor de ontevredenheid die er zou heersen bij veel reizigers. “Er zijn te weinig chauffeurs en we zijn vaak te laat. De laatste jaren heb ik de agressie dan ook zien toenemen. Er is te hard bespaard op openbaar vervoer. Daar moet je, net als van de zorg, van af blijven”, zo klinkt het. “Want die agressor is dan misschien agressief tegenover mij, maar eigenlijk is dat tegen het beleid. Op 5 jaar tijd 112 miljoen besparen op De Lijn. G*dverdomme, de mensen zijn het moe! Jullie zijn heel dit land, de Gwendolyn Ruttens, de Patrick Dewaels, alle grote elitiepartijtjes… Jullie zijn het land structureel kapot aan het besparen. […] Jullie zouden beschaamd moeten zijn.”

Van Der Schoepen is geen vreemde in de politiek. Hij is naast naast buschauffeur ook gemeenteraadslid voor Vlaams Belang in Brasschaat. “Maar ik reageer als burger, niét als politicus”, zo vertelt hij in Het Laatste Nieuws. “Wilde ik hier electoraal voordeel uit halen, had ik twee maanden geleden deze video moeten maken, niet nu. Maar ik richt me wel tot de beleidspolitici, niet tot De Lijn. Mijn werkgever is zélf slachtoffer van de besparingen.”

Publiée par Luc Van der Schoepen sur Vendredi 28 juin 2019