Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) velde zondag in VTM NIEUWS een hard oordeel over zijn eigen partij. “Op vlak van de maatschappij, normen en waarden, rechten en plichten, gingen we soms een soft-groene toer op. Onze kiezers hebben dat niet geapprecieerd”, klonk het bij de prominente vertegenwoordiger van de conservatieve flank.

De christendemocraten kregen op 26 mei een historische opdoffer. De gevolgen op korte termijn? Een verklaring van voorzitter Wouter Beke dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen voor het voorzitterschap en het oprichten van een werkgroep die de nederlaag moet analyseren. Voor De Crem is het alvast duidelijk dat de christendemocraten het over een andere boeg moeten gooien. “Op vlak van de maatschappij, normen en waarden, rechten en plichten, gingen we soms een soft-groene toer op. Onze kiezers hebben dat niet geapprecieerd. Ik beschouw me ook voor een deel verantwoordelijk voor de slechte verkiezingsuitslag omdat ik onvoldoende mensen bij de top heb kunnen overtuigen dat het pad dat men aan het bewandelen was, niet het juiste was”, verklaarde De Crem in VTM NIEUWS.

Concreet bepleit de christendemocraat onder meer het doorknippen van de band met de standenorganisaties. De reden? De voorbije legislatuur leverde de christelijke vakbond forse kritiek op de regering-Michel. Verder moeten de christendemocraten volgens De Crem duidelijke taal spreken. “CD&V moet recht op doel afgaan, de mensen aanspreken en de zaken benoemen zoals ze zijn. We moeten een echte volkspartij zijn met duidelijke standpunten”, verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken.

Geen regering zonder Vlaamse meerderheid

De Crem keert zich ook tegen een regering zonder Vlaamse meerderheid. “Zonder meerderheid is het niet houdbaar en niet werkbaar. PS-voorzitter Di Rupo wil zijn eigen financieringswet opnieuw herzien. Dus is waakzaamheid geboden voor Vlaanderen. Dat kan niet zonder Vlaamse meerderheid in federale regering”, redeneert De Crem.

Het gevolg? N-VA en PS moeten met elkaar gaan praten. Van een paars-groene regering moet De Crem al helemaal niet weten. “Het is voor ons onhoudbaar, niet werkbaar en niet wensbaar om van zo’n coalitie deel uit te maken”, aldus de christendemocraat tegenover VTM NIEUWS.