Partijvoorzitter John Crombez (sp.a) wil alle afdelingsvoorzitters van zijn partij bijeenroepen deze avond. Dit om na te gaan wat zij allemaal vinden van een eventuele Vlaamse regeringsdeelname. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Afgelopen 26 mei kreeg sp.a een opdoffer te verduren, en bleef de centrumlinkse formatie maar net boven de 10% dobberen. Bovendien zal de Vlaamse regering met zekerheid geleid worden door de centrumrechtse N-VA. Die laatste partij zal allicht dit weekend al aangeven of het zal kiezen voor de CD&V of sp.a. Open Vld zit er allicht sowieso bij. Opvallend echter, grote overwinnaar Vlaams Belang is formeel nog steeds betrokken bij de gesprekken, zo bleek eerder deze week.

Komt er een nieuwe ‘Zweedse’ regering of wordt het een ‘Bourgondische’ (sp.a, Open Vld en N-VA) coalitie? In Antwerpen lijkt die laatste formatie wel te lukken, en de ‘dwarsliggerij’ van CD&V de afgelopen vijf jaar lijkt littekens te hebben gemaakt bij de N-VA. Een Bourgondische coalitie heeft echter slechts twee zetels op overschot en bij sp.a is het enthousiasme niet bijzonder groot om te regeren na de recente kiesnederlaag, laat staan met de centrumrechtse N-VA.

Niets is beslist voor (of tegen) sp.a: N-VA houdt alle kaarten tegen de borst

Bronnen van Het Laatste Nieuws melden echter dat de sfeer binnen sp.a aan het omslaan zou zijn. Dit mede onder invloed van de federale informateur Johan Vande Lanotte (sp.a). Die laatstgenoemde ziet een Vlaamse Bourgondische coalitie met N-VA en sp.a als glijmiddel voor een toenadering tussen de N-VA en de PS, iets wat ook al in SCEPTR werd geanalyseerd.

De Vlaamse sp.a-fractie is echter verdeeld over de materie, dus daarom wil Crombez alle afdelingsvoorzitters en -secretarissen bijeenroepen. Dat orgaan komt zelden samen, maar is wel waar Crombez, die al wat tikken – zowel intern als extern – te verduren kreeg, nog veel steun geniet. Ook het niet altijd even populaire cumulverbod binnen de partij werd via dit orgaan goedgekeurd. Maar zelfs met een fiat van de bijeenkomst is nog niet alles zeker. Bij N-VA klinkt het zo: “Tegen of tijdens het weekend wordt de knoop doorgehakt.”

Lees ook:

Tobback (sp.a): “Met N-VA besturen als De Wever klimaatbetoger wordt”