De kogel is door de kerk: sp.a-voorzitter John Crombez mag van zijn partij, over de inhoud, met N-VA-informateur Bart De Wever spreken. Opmerkelijk? Woensdag lieten oud-voorzitter Bruno Tobback en Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove zich negatief uit over een samenwerking met de Vlaams-nationalisten. “We gaan geen wisselgeld spelen voor Bart De Wever”, klonk het bij Tobback. Na de beslissing verduidelijkte de socialist evenwel zijn uitspraak. “Een uitnodiging voor echte formatiegesprekken is er vandaag niet. Maar als Bart De Wever heel ons inhoudelijk programma overneemt, mag er natuurlijk onderhandeld worden”, liet hij tegenover BELGA optekenen.

Komt er een nieuwe ‘Zweedse’ regering of wordt het een ‘Bourgondische’ (sp.a, Open Vld en N-VA) coalitie? In Antwerpen lijkt die laatste formatie wel te lukken, en de ‘dwarsliggerij’ van CD&V de afgelopen vijf jaar lijkt littekens te hebben gemaakt bij de N-VA. Hoewel een Bourgondische coalitie maar slechts twee zetels op overschot heeft en sommige de socialisten weinig enthousiast zijn om te regeren met de centrumrechtse N-VA, heeft federaal informateur Johan Vande Lanotte (sp.a) ‘een plan’. Die laatstgenoemde ziet een Vlaamse Bourgondische coalitie met N-VA en sp.a als glijmiddel voor een toenadering tussen de N-VA en de PS, iets wat ook al in SCEPTR werd geanalyseerd.

Hoewel De Wever in zijn formatienota enkele toegevingen deed in socialistische richting – zo pleitte de N-VA’er voor een lager BTW-tarief op elektriciteit – sloeg de vonk niet bepaald over. “Johan Vande Lanotte heeft al veel mysterieuze constructies opgezet en die hebben ons over het algemeen weinig opgebracht. Dit is beneden onze waardigheid. We gaan geen wisselgeld spelen voor Bart De Wever, liet Tobback woensdag in de krant De Tijd optekenen.

Praten “onder voorwaarden”

Ondanks de kritiek van Tobback kreeg voorzitter Crombez woensdagavond van de raad van voorzitters en secretarissen een mandaat om onder voorwaarden met De Wever te gaan spreken. Opmerkelijk: het zou volgens BELGA gaan om een overgrote meerderheid“We hebben ons niet uitgesproken over wel of niet regeren met N-VA, want die vraag lag vandaag niet voor”, citeert het persagentschap een aanwezige. “We weten nu wel waar de lat ligt op het ogenblik dat daarover een beslissing moet worden genomen”, klinkt het.

Ook Tobback klonk na afloop genuanceerd. “Die inhoudelijke nota heb ik namelijk mee geschreven”, zegt hij. “Een uitnodiging voor echte formatiegesprekken is er vandaag niet. Maar als Bart De Wever heel ons inhoudelijk programma overneemt, mag er natuurlijk onderhandeld worden wat mij betreft”, laat hij tegenover BELGA optekenen.

Dat sp.a alsnog een (kleine) opening maakt om deel te nemen aan een regering met Vlaams-nationalisten mag verbazen. Zo stelde Crombez meteen na de verkiezingen dat zijn partij voor de oppositie zou kiezen. Sp.a-fractieleider in het Vlaams Parlement, Conner Rousseau, pleitte eveneens voor een oppositiekuur. “Ik heb trouwens niet de indruk dat de kiezer het signaal gegeven heeft dat wij opnieuw moeten besturen. Wij moeten nu bescheiden zijn. En wat zouden wij doen in een regering met onze tien procent? Ik vrees dat we niet veel breekpunten zouden binnen halen”, verklaarde hij tegenover De Zondag.

Lees meer: 

Tobback (sp.a): “Met N-VA besturen als De Wever klimaatbetoger wordt”