China veroordeelt de betogingen in Hongkong en noemt ze “verschrikkelijke incidenten” waren die de rechtstaat ernstige schade hebben toegebracht. Beijing hoopt dat de Hongkongse autoriteiten snel een einde maken aan de betogingen.

In de eerste persconferentie die sinds 1997 door het Bureau voor Hongkong en Macau gegeven werd, verklaarde woordvoerder Yang Guang dat de betogingen “verschrikkelijke incidenten” waren die de rechtstaat ernstige schade hebben toegebracht. “Geen enkele beschaafde samenleving of rechtsstaat zou ongebreideld geweld tolereren”, aldus Yang. Volgens hem heeft het geweld, volgens Yang gepleegd door een “paar radicalen”, de welvaart en stabiliteit van de stad ernstig ondermijnd.

Betogers snel straffen

“Naar onze mening is de gevaarlijkste situatie in Hongkong dat gewelddadige misdaden niet effectief zijn gestopt”, zei Yang. “De belangrijkste taak van Hongkong op dit moment is het daadkrachtig bestraffen van gewelddadige misdaden volgens de wet, het zo snel mogelijk herstellen van de sociale stabiliteit en het waarborgen van het goede rechtssysteem van Hongkong.”

Het is al twee maanden erg onrustig in Hongkong. De betogingen werden aanvankelijk ingegeven door onvrede met een controversieel wetsvoorstel dat uitleveringen aan het Chinese vasteland zou mogelijk maken. Intussen vragen de betogers ook het vertrek van de Hongkongse ‘Chief Executive’ Carrie Lam. Daarnaast beschuldigen de betogers de politie ervan buitensporig geweld te gebruiken.

Volgens de betogers is er een heimelijke verstandhouding tussen de autoriteiten en de triades – de Hongkongse georganiseerde misdaad. Op 21 juli vielen gemaskerde criminelen pendelaars, betogers en journalisten aan in een metrostation in Yuen Long. Tijdens de persconferentie op maandag werden “geruchten” van betrokkenheid van de autoriteiten bij die aanval afgedaan als “ongegrond en beledigend”.

Komt Chinees leger tussenbeide?

Niet lang voor de persconferentie riep de People’s Daily, de officiële spreekbuis van de Chinese Communistische Partij (CCP), de Hongkongse autoriteiten op om “niet te aarzelen” en “te doen wat er gedaan moet worden” om een eind te maken aan de betogingen. Het artikel in de People’s Daily en de persconferentie op maandag waren de sterkste bewoordingen over de situatie tot nu toe vanwege de CCP.

Vorige week zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie dat het Chinese leger wettelijk tussenbeide kon komen als de regering van Hongkong om hulp zou vragen “bij het handhaven van de sociale orde”.