Het centrumrechtse Nea Dimokratia (ND) van Kyriakos Mitsotakis heeft een klinkende overwinning behaald in de Griekse parlementsverkiezingen op zondag. Premier Alexis Tsipras van de radicaal-linkse regeringspartij Syriza gaf zijn nederlaag zondagavond toe.

Met 91 procent van de stemmen geteld had het centrumrechtse Nea Dimokratia (ND) een indrukwekkende voorsprong van 39,7 procent, tegenover 31,5 procent voor het radicaal-linkse Syriza. Een dergelijke grote overwinningsmarge is niet meer in Griekenland voorgekomen sinds 1981. ND zou een meerderheid van 158 zetels in het 300 zetels tellende Griekse parlement halen. In het Griekse kiesstelsel krijgt de grootste partij extra zetels. Daarmee weet ND haar zetels in het parlement te verdubbelen.

Banen, investeringen en belastingverlagingen

Kyriakos Mitsotakis (ND) zei in een toespraak dat de kiezer hem een sterk en duidelijk mandaat heeft gegeven om Griekenland te veranderen. Hij beloofde meer investeringen en minder belastingen. “Ik zet me in voor minder belastingen, veel investeringen, voor goede en nieuwe banen, en groei die zal leiden tot betere salarissen en hogere pensioenen in een efficiënte staat”, zei Mitsotakis.

“Ik zal de eerste minister van alle Grieken zijn. Ik zal me inspannen om onze landgenoten die ons niet steunden te overtuigen”, klinkt het. “We zijn met te weinig om verdeeld te zijn en we hebben samen nog veel te doen vanaf vandaag ligt er een moeilijke maar mooie strijd voor ons.”

Tsipras geeft nederlaag toe

Premier Alexis Tsipras (Syriza) zei van zijn kant dat hij de wil van het Griekse volk respecteerde. “Vandaag accepteren we met opgeheven hoofd het oordeel van het volk. Om Griekenland te brengen waar het nu is, moesten we moeilijke beslissingen nemen”, aldus Tsipras.

Tsipras werd premier van Griekenland op het hoogtepunt van de financiële crisis die het land sinds 2010 teisterde. Aanvankelijk verzette hij zich tegen – door Brussel opgelegde – bezuinigingen, maar uiteindelijk zag hij zich toch gedwongen de zogenaamde ‘reddingsoperaties’ te ondertekenen in ruil voor schuldverlichting.

Ontgoocheling

Tsipras schreef vervroegde verkiezingen uit nadat zijn partij het erg slecht deed in de Europese Parlementsverkiezingen in mei. Veel Grieken lijken dus ontgoocheld te zijn in Syriza, dat aanvankelijk werd verkozen uit onvrede met de besparingen. Ook kon het akkoord dat door Tsipras met Noord-Macedonië werd gesloten, over het controversiële gebruik van de naam ‘Macedonië’, bij veel Grieken op weinig begrip rekenen. Een ander punt waar ND zich tijdens de campagne op profileerde was een strenger migratiebeleid.

In totaal deden er twintig partijen mee aan de stembusslag. Kinal – het vroegere PASOK – eindigde op de derde plaats, na Syriza. Mera25 – dat zich vooral op jonge Grieken richt – van voormalig minister van Financiën Yannis Varoufakis haalt 3,5 procent en komt ook in het parlement. Het neonazistische Gouden Dageraad moet sterk aan populariteit inleveren – mogelijk een gevolg van de strenge migratiestandpunten van ND – en haalt de kiesdrempel van 3 procent niet.