De rood-groene Waalse minderheidsregering lijkt met de dag onwaarschijnlijker te worden. Eerder raakte al bekend dat zowel de Franstalige liberalen als de marxisten van de PTB hun steun niet gaan geven aan een minderheidsregering bestaande uit PS en Ecolo. Ook het cdH, de enige partij die PS en Ecolo uit de brand zou kunnen helpen, weigert nu haar steun

Eerder werd er door de PS en Ecolo een inhoudelijke nota opgesteld met enkele forse maatregelen. Zo bepleiten de twee progressieve partijen volgens De Morgen massale investeringen in het openbaar vervoer en een verbod op het aanleggen van nieuwe weginfrastructuur. Het probleem? Ecolo en PS hebben samen geen meerderheid. De twee progressieve partijen hopen dat er in het Waals Parlement steun bestaat voor hun inhoudelijke voorstellen zodat ze een minderheidsregering kunnen vormen.

Zowel de marxisten van de PVDA/PTB als de liberalen van de MR halen evenwel hun neus op voor de nota. “Neen aan de minderheidsregering, ja aan een solide meerderheid”, klonk het gisteren bij de MR. Toch deden de liberalen de deur niet definitief dicht voor een samenwerking met rood-groen. “De MR is constructief en zal positief en open reageren op elk initiatief dat solide en stabiele meerderheden beoogt, om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden”, citeerde De Morgen ontslagnemend premier Charles Michel (MR).

De enige oplossing voor rood-groen? Gedoogsteun van de christendemocraten van het cdH. De partij van voorzitter Maxime Prevot koos evenwel begin juni al voor een oppositiekuur, een keuze die de christendemocraten vandaag herbevestigen. “De redenen waarom we op 5 juni voor de oppositie hebben gekozen, zoals respect voor de kiezer, blijven dezelfde”, citeert De Morgen ontslagnemend Waals minister van Gezondheid Alda Greoli (cdH). “Het is niet de leegte van deze nota die ons van gedachten zal kunnen veranderen”, klinkt het.

MR in een zetel

Hoewel een Waalse regering bestaande uit PS en MR (eventueel aangevuld met Ecolo) over een ruime meerderheid beschikt, kiezen de Franstalige socialisten voor een “zo progressief mogelijke coalitie”. Met andere woorden: zonder de liberalen als het kan, met de liberalen als het echt moet. Het probleem? Doordat alle andere partijen weigerden om rood-groen te depanneren, zullen PS, Ecolo en MR wel met elkaar aan tafel moeten.

Lees meer:

Waalse nota klaar: komt er verbod op nieuwe weginfrastructuur?