Groen-kopstuk Kristof Calvo was “héél teleurgesteld” met de verkiezingsuitslag, zo vertelt hij tegenover De Zondag. “In de campagne leken wij plots een klimaatpartij geworden; een one-issuepartij”, analyseert het groene boegbeeld de overwinningsnederlaag.

Aangevuurd door positieve peilingen, klimaatspijbelaars en een gunstige wind in de media rekende Groen zichzelf al voor de verkiezingen rijk. Calvo klonk bijvoorbeeld bijzonder zegezeker ten aanzien van zijn N-VA-concurrent Jan JambonZo dook er een Instagram-filmpje op waar Calvo in verklaarde dat hij Jambon ging opeten. Het probleem? Op verkiezingsdag ‘at’ Jambon (187.826 stemmen), Calvo (39.216 stemmen) op.

Ook de partij van Calvo kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. “Ik ben héél teleurgesteld. Ik ga dat niet onder stoelen of banken steken. Ik heb het lastig met die uitslag, nog altijd. Met onze uitslag, maar óók met de opgang van extreemrechts én met de vele blanco stemmen”, stelt het groene boegbeeld tegenover De Zondag.

Calvo: “Fout om te denken dat één thema zou domineren”

Een oorzaak van het tegenvallende resultaat volgens Calvo? “In de campagne leken wij plots een klimaatpartij geworden. Een one-issuepartij. Nochtans zijn we dat niet. We zijn dat nooit geweest. Maar we kwamen wel zo over. We waren te eenzijdig gefocust op het klimaat en te weinig zichtbaar op het sociale”, klinkt het. Volgens het Groen-kopstuk moet een ecologistische partij “óók in de strijd tegen ongelijkheid het voortouw nemen”.

Naast een te eenzijdige focus op het klimaat deed de discussie over bedrijfsauto’s Calvo pijn. “Dat is één van de zaken die ik mezelf verwijt, ja. Ik was verrast door de assertiviteit van Ivan De Vadder. Ik wou genuanceerd antwoorden, en dat is niet gelukt. De onduidelijkheid die toen ontstaan is, heeft ons parten gespeeld”, klinkt het.

Een verandering van stijl?

Calvo gaat zijn stijl niet veranderen. “Ik ga vol passie en enthousiasme aan politiek blijven doen. Als ik dat niet meer kan, stop ik ermee”, klinkt het. “U hebt misschien de laatste reeks van ‘Jambers in de Politiek’ gezien? Mensen zeiden mij nadien dat ze geschrokken waren. Ze wisten niet dat ik zoveel kon lachen. Het moet dus zijn dat er soms een fout beeld van mij bestaat”, aldus Calvo tegenover De Zondag.