Ondanks stevige tegenstand bij de liberalen werd gisteren, door de partijcongressen, het Brusselse regeerakkoord goedgekeurd. Het gevolg? De nieuwe Brusselse ministers en staatssecretarissen kunnen vandaag, om half tien, de eed afleggen in het Brussels Parlement. Minister-president Rudi Vervoort (PS) vertrekt wat later naar het paleis om daar bij de koning zijn eed af te leggen.

Het nieuwe akkoord van de Brusselse regering kon meteen al op stevige kritiek rekenen. “De breuk met het verleden die Ecolo had aangekondigd, is er niet”, citeert BELGA voormalig Brussels minister Céline Fremault (cdH). Bij de liberalen zijn sommigen dan weer van mening dat onderhandelaars Sven Gatz en Guy Vanhengel niet voldoende liberale accenten hebben kunnen leggen.

Vlaamse kant: Gatz vervang Vanhengel

Ondanks deze kritiek kan Vervoort straks, opnieuw als minister-president, een nieuwe ploeg aansturen. Naast zijn minister-presidentschap neemt hij onder meer de bevoegdheden veiligheid en preventie, biculturele zaken van gewestelijk belang en betalend personenvervoer voor zijn rekening. Groen-hoofdonderhandelaar Elke Van den Brandt zal minister worden van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid. Daarnaast zal ze, als voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, bevoegd worden voor begroting, Financiën, Welzijn, Kinderopvang en Stedenbeleid.

Verder langs Vlaamse kant komen ontslagnemend Vlaams minister Gatz (Open Vld) en de ‘onvermijdelijke’ Pascal Smet (sp.a) in de nieuwe regering-Vervoort III. Gatz zal minister van Financiën, Begroting, Ambtenarenzaken en Promotie van Meertaligheid worden. De bevoegdheid biculturele zaken van gewestelijk belang zal hij samen met Vervoort uitoefenen. Smet, in de vorige regering-Vervoort nog minister van Mobiliteit, moet tevreden zijn met een staatssecretariaat. In die hoedanigheid zal hij verantwoordelijk worden voor onder meer Buitenlandse Handel, Brandbestrijding en Europese en Internationale Aangelegenheden.

(Lees verder onder de tweet.)

Veel nieuwe gezichten langs Franstalige kant

Net zoals langs Nederlandstalige kant wijzigt langs Franstalige zijde de samenstelling van de Brusselse regering ingrijpend. Zo treden Ecolo-bewindslieden Alain Maron (minister van Milieu en Klimaat, Sociale Integratie en Gezondheid) en Barbara Trachte (staatssecretaris voor Economische Transitie en Onderzoek) toe tot de regering-Vervoort III. Bernard Clerfayt, de burgemeester van Schaarbeek, zal namens DéFI minister van Werk, Beroepsopleiding en Lokale Besturen worden. Voor de PS zal – naast Vervoort die minister-president blijft – Nawal Ben Hamou staatssecretaris voor Gelijke Kansen worden.