Als het regent in Afrika, druppelt het in Brussel. Dat spreekwoord is eens te meer van toepassing bij de Afrika Cup. Vanavond wordt de finale van het Afrikaanse voetbaltoernooi gespeeld. Brussel maakt zich op voor een drukke nacht. Dat meldt Bruzz

Een hoogdag in Afrika vandaag. Vanavond om 21u onze tijd staat de finale van de Afrika Cup, het Europees Kampioenschap van Afrika, op het programma. Senegal en Algerije nemen het tegen elkaar op in wat het grootste sportevenement van Afrika is. Maar niet alleen in Afrika kijkt men reikhalzend en vol spanning uit naar de wedstrijd, ook in Brussel neemt de hoogspanning toe.

Afrika Cup leeft in Brussel

De Brusselse Senegalezen zullen vanavond samenkomen in de Matongéwijk. “Dat is echt iets om samen met de gemeenschap te beleven! Ik ga naar een van de Senegalese cafés aan de Waversesteenweg om samen te kijken, en hopelijk later de overwinning te vieren”, zegt Thierno Niang aan Bruzz. Wat als Senegal wint? “Ik beloof het, we barricaderen de straat een we vieren een feestje, ik heb al een band op stand-by staan om live te komen spelen.”

Maar ook de Algerijnen zijn klaar om vanavond een groot feest te bouwen in Brussel. De Belgisch-Algerijnse Nedjoua Azzouz heeft een zaal gehuurd waar ruim 150 mensen de wedstrijd kunnen komen kijken. “Onder vrienden en familie leeft het enorm: we praten over niets anders”, klinkt het aan Bruzz. “De Afrikanen zien dit als hun eigen wereldkampioenschap.”

Maar naast Senegalezen en Algerijnen leven er uiteraard nog tal van Afrikaanse nationaliteiten samen. Iedereen kiest een kant vanavond. Zo zullen de Marokkanen vanavond bijvoorbeeld voor de Algerijnen supporteren. “We zijn het enige Arabische land dat nog overblijft”, zegt Azzouz daarover. “Het leeft enorm in de Maghrebgemeenschap.”

De Brusselse politie staat massaal paraat om de festiviteiten in goede banen te leiden.