De nieuwe Britse regering van premier Boris Johnson (Con.) gaat ervan uit dat de Europese Unie het Brexit-akkoord niet wil heronderhandelen. Daarom bereidt Londen zich steeds meer voor om de EU zonder akkoord te verlaten.

Premier Boris Johnson (Con.), die woensdag de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk werd, beloofde om tegen eind oktober hoe dan ook uit de EU te stappen. De EU heeft herhaaldelijk gezegd dat het huidige akkoord – dat tot het aftreden van de vorige Britse premier Theresa May (Con.) heeft geleid – niet heronderhandeld kan worden.

‘No Deal’

Verschillende ministers uit de regering van Johnson kondigen aan dat zij nu voorbereidingen treffen voor een zogenaamd ‘No Deal’-scenario. Michael Gove (Con.) – door Johnson aangesteld om de voorbereidingen te leiden – schreef in de ‘Sunday Times’ dat de Britse regering “intensieve inspanningen” zou doen om een beter akkoord te krijgen.

“We hopen nog steeds dat ze van gedachten zullen veranderen, maar we moeten ervan uitgaan dat ze dat niet zullen doen. ‘No Deal’ is nu een reëel vooruitzicht en we moeten ervoor zorgen dat we er klaar voor zijn”, aldus Gove. “Het plannen van een ‘No Deal'[-scenario] is nu prioriteit nummer 1 van deze regering.”

Oorlogskabinet

Johnson heeft een ‘oorlogskabinet’ van zes belangrijke ministers opgericht om besluiten te nemen over de Brexit. Ook wordt er een noodbegroting opgemaakt in oktober.

“Ik belastte ambtenaren om dringend te identificeren waar meer geld moet worden geïnvesteerd om Groot-Brittannië volledig klaar te krijgen om op 31 oktober te vertrekken – akkoord of geen akkoord. En volgende week kondig ik aanzienlijke extra middelen aan om dat te doen”, zegt minister van Financiën Sajid Javid (Con.) in de ‘Daily Telegraph’.