Zeker 57 gevangenen zijn om het leven gekomen tijdens oproer in de gevangenis van Altamira, in de Noord-Braziliaanse deelstaat Para. Dat liet de lokale overheid zelf weten en rapporteert ook Reuters. 16 van de gedode gevangenen zijn zelfs onthoofd, klinkt het. De oproer zou te wijten zijn aan een conflict tussen rivaliserende bendes. Er sterven geregeld gedetineerden tijden gevangenisgeweld in Brazilië.

Een gevecht zou maandag rond 07u00 uitgebroken zijn tussen twee rivaliserende bendes. Tijdens deze onregelmatigheden zouden leden van de ene bende erin geslaagd zijn om binnen te dringen in een andere sectie van de gevangenis alwaar leden van de andere bende verblijven, zo schrijven Braziliaanse bronnen. Het geweld zou doorgegaan zijn tot de middag.

Gevangeniswezen Brazilië kreunt onder overpopulatie

De meeste van de doden, stierven in een vuur dat werd gesticht, maar 16 gevangenen zouden ook onthoofd zijn. Er werden tevens twee cipiers gegijzeld, maar die werden later weer vrijgelaten.

“Het was een doelgerichte actie”, zo citeert Reuters gevangenisdirecteur Jarbas Vasconcelos. Er zouden op voorhand inlichtingen voorhanden geweest zijn die erop wezen dat een aanval zou plaatsvinden. “Het doel was om aan te tonen dat dit een afrekening was tussen de twee bendes.”

Dergelijk geweld in Braziliaanse gevangenissen komt veelvuldig voor. Brazilië kent disproportioneel veel gedetineerden, en de complexen die voor hen zijn gebouwd zijn overbevolkt. Eind mei stierven nog 55 gevangenen tijdens gelijkaardige rellen in de noordelijke deelstaat Amazonas. Braziliaanse gevangenisbendes hebben sinds hun ontstaan hun macht en bereik uitgebreid tot ver buiten de gevangenismuren. De bendes zijn actief in drugs- en wapensmokkel en de gedetineerde kopstukken beheren hun misdaadrijken door middel van gesmokkelde gsm’s.