Voor voormalig Vlaams minister-president en huidig Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA) was de ‘zaak-Van Dijck’ een “complete verrassing“. “Als bepaalde mensen op de hoogte waren, was het inderdaad onvoorzichtig om Kris voor te dragen“, verklaarde hij in Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Afgelopen 11 juli, uitgerekend op de Vlaamse feestdag, publiceerde P-Magazine een bezwarend artikel over N-VA-politicus Kris Van Dijck. Die laatste zou op frauduleuze wijze een maîtresse en escorte aan een uitkering hebben geholpen. Van fraude is er echter geen sprake, benadrukte Van Dijck, nadat hij opstapte omdat zijn positie onhoudbaar werd.

Bourgeois beleefde de zaak-Van Dijck naar eigen zeggen “vanop afstand”. “Ik had een commissievergadering en was er dus niet fysiek bij. Maar ik heb er evenveel fysieke pijn onder geleden als alle andere N-VA’ers. Het was een slechte dag voor de N-VA”, laat het Europees Parlementslid weten.

“Had helemaal niet verwacht dat er een probleem kon zijn met Van Dijck”

Hoewel het een pijnlijke affaire betreft doet de zaak-Van Dijck, althans volgens Bourgeois, “niets af van onze slagkracht, van onze positiebepalingen”. “Wij staan heel stevig als partij en gaan onze koers aanhouden. Menselijk is het natuurlijk een drama voor Kris Van Dijck en voor de partij. In plaats van een hoogdag was het een dag in mineur”, stelde de N-VA’er in Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Naast een verdachtmaking in de richting van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter, werd er geopperd dat sommigen binnen de N-VA op de hoogte waren van het verhaal. Ook de eigenaar van P-magazine, Maurice De Velder, stelde dat “N-VA […] het lek beter [zou] gaan zoeken in de invloedssfeer van Kris Van Dijck zelf”. “Ik wist alleszins niet van deze zaak en ik vermoed ook de partijtop niet. Als bepaalde mensen op de hoogte waren, was het inderdaad onvoorzichtig om Kris voor te dragen. Ik had helemaal niet verwacht dat er een probleem kon zijn met een uitstekend parlementslid dat achting krijgt van vriend en vijand. Het was een complete verrassing”, klinkt het bij Bourgeois.

Lees meer:

Eigenaar P-magazine: ‘Geen complot met Dewinter’