Europees Parlementslid Geert Bourgeois pleitte in Radio 1-programma ‘De Ochtend’ voor een Vlaamse Eurocommissaris. De Franstaligen, zo redeneert Bourgeois, hebben met ontslagnemend premier Charles Michel (MR) al een topjob binnen. “We moeten een Vlaamse stem aan de tafel hebben”, klinkt het.

In principe moet ons land eind augustus een kandidaat voor een Eurocommissariaat voordragen. Hoewel de Commissievoorzitter zelf beslist over de verdeling van de portefeuilles, onderhandelen andere landen al over een belangrijke post voor hun onderdaan. In België daarentegen zoeken informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) nog naar een consensuskandidaat.

Traditioneel echter maakt een Eurocommissariaat deel uit van de regeringsonderhandelingen. Zo werd Kris Peeters (CD&V) geen premier omdat de christendemocraten met Marianne Thyssen een Eurocommissaris kregen. Het gevolg? België grijpt straks misschien (opnieuw) naast een belangrijke portefeuille. “Als we nog langer wachten, blijven we over met de Eurocommissaris voor Meertaligheid, met alle respect voor die functie”, stelde Europees Parlementslid Peeters (CD&V) eerder tegenover De Morgen.

Ook volgens Bourgeois maken we best haast met het voordragen van een nieuwe Eurocommissaris. “Hoe langer je wacht, hoe minder keuze er is in de portefeuilles. Het komt erop aan om snel te handelen”, klinkt het. Immers, volgens de Vlaams-nationalist is het een “illusie” om te denken dat we een regering hebben voor het einde van augustus.

Bourgeois: “We moeten een Vlaamse stem aan de tafel hebben”

Bourgeois kijkt naar eigen zeggen uit “naar de informateurs die met een nieuwe nota zullen komen en bepaalde voorstellen zullen doen”. Een ding staat volgens de Vlaams-nationalist wel vast: de volgende Belgische Eurocommissaris moet een Vlaming zijn. “We moeten een Vlaamse stem aan de tafel hebben”, stelt Bourgeois in Radio 1-programma ‘De Ochtend’. Zelf is hij naar eigen zeggen niet bezig met een kandidatuur.

Lees meer:

Geen belangrijk Eurocommissariaat door trage regeringsvorming?