Boris Johnson (Con.), die waarschijnlijk de volgende premier wordt van het Verenigd Koninkrijk, heeft gezegd dat hij de Verenigde Staten niet zou steunen als zij een oorlog met Iran zouden beginnen.

“Als ik nu premier zou worden, zou ik dan militaire actie tegen Iran steunen? Dan is het antwoord nee”, zei Boris Johnson (Con.) tijdens een debat met minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt (Con.). Hunt zei van zijn kant dat geen van beide partijen een oorlog wil. “Het risico dat we hebben is iets anders, dat is een toevallige oorlog, omdat er iets gebeurt in een zeer gespannen en volatiele situatie”, zei Hunt.

Spanningen tussen VS en Iran

Na het aftreden van de Britse premier Theresa May (Con.) wedijveren Hunt en Johnson om het leiderschap van de Britse Conservatieve Partij. De winnaar wordt tevens de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Johnson, de voormalige burgemeester van Londen, wordt gezien als de gedoodverfde winnaar.

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) uit het nucleaire akkoord met Iran stapte zijn de spanningen tussen de twee landen geëscaleerd. Ook het Verenigd Koninkrijk – de nauwste bondgenoot van de VS in Europa – geraakte bij de spanningen betrokken. Zo namen de Britten begin juli een Iraanse mammoettanker in beslag in de buurt van Gibraltar. Vorige week leken bootjes van de Iraanse Revolutionaire Garde hetzelfde proberen te doen met een Britse olietanker in de Perzische Golf.