Boris Johnson (Con.) is de nieuwe premier van het VK. Dat werd gisteren bekend na het besluiten van de interne machtsstrijd binnen zijn partij en het aftreden van Theresa May als Conservatief leider begin juni. Johnson heeft nu precies 99 dagen om een oplossing te vinden voor de Brexit-impasse. Als dit niet gebeurt, zal zijn premierschap allicht van korte duur zijn. De kranten in het VK reageren alvast bijzonder verdeeld. ‘You love him or hate him’, noteert ook VRT NWS over de populaire maar ook omstreden conservatief.

Nadat hij de steun kreeg van 66% van de partijleden dinsdag, herhaalde Johnson in zijn overwinningstoespraak zijn bekende 4 actiepunten: De Brexit uitvoeren, het land verenigen, Labour-leider Jeremy Corbyn verslaan en ‘nieuwe energie’ creëren. Hoe dat er allemaal moet uitzien, zal echter nog moeten blijken.

“Zet je schrap, hier komt Boris Johnson!” 

De Britse kranten en tabloids hebben er evenwel – zoals te verwachten – al een kijk op. En die is best verdeeld, op basis van hun eerder linksleunend of rechtsleunend zijn. “Welkom in het donkerste uur van de brexit”, titelt de linksliberale The Independent naast een duistere cartoon van Johnson die verwijst naar oorlogspremier Winston Churchill (Con.). “Slechts 99 dagen om een no-deal ramp af te wenden. Een grensvraagstuk dat niet opgelost kan worden. En de nieuwe eerste minister?” De socialistische Daily Mirror gaat nog verder en licht simpelweg vier ietwat stuntelige foto’s van Johnson uit en schrijft droogweg ernaast: “Het is echt niet grappig meer”.

Het rechtsleunende Daily Mail blijft dan weer optimistisch en roept Johnson op om “ons zonneschijn te brengen”, net als de Daily Express die Johnson looft omwille van zijn anti-defaitistische mentaliteit: “Zet je schrap, hier komt Boris!”

Afwachten wat het allemaal geeft.

Lees ook:

Kandidaat-premier VK Johnson: “We vertrekken uit EU, deal of geen deal”