Vilvoords burgemeester, Hans Bonte (sp.a), is niet te spreken over een Facebook-reactie van Vlaams Belang-gemeenteraadslid Jurgen Van Duyse. Zo had de man onder een bericht van de alternatief-rechtse jongerengroep Schild & Vrienden gereageerd dat hij “allergisch [is] aan bruinen”. “Hij verziekt de boel, dus ik hoop dat het parket hier zijn verantwoordelijkheid in neemt”, citeert VRT NWS burgemeester Bonte.

Van Duyse is volgens Bonte een “hardcore racist”. “Hij doet de meest rauwe, racistische uitspraken en dat moet stoppen. Ik hoop dat de gerechtelijke instanties die moeten waken over de naleving van de wetgeving rond discriminatie dit ook zien en daar de gepaste gevolgen aan geven”, laat hij tegenover VRT NWS optekenen. Eerder kon men op zijn Facebook volgens de CD&V-jongerenvoorzitter berichten […] met hakenkruisen en andere antisemitische en racistische boodschappen [terugvinden]”, wat eerder al was geschreven door De Morgen.

Bonte: “Parket moet verantwoordelijkheid opnemen”

Bonte hoopt dat het parket in deze zaak “zijn verantwoordelijkheid […] neemt”. Zelf gaat de socialistische burgemeester “nakijken in welke mate de deontologische codes voor gemeenteraadsleden hier geschonden worden”. “Maar voor alle duidelijkheid: dit is een strafrechtelijk misdrijf en dan moet het parket optreden. Ik ga contact opnemen met het parket om duidelijk te maken dat het opnieuw de spuigaten uitloopt. Het duurt wat mij betreft te lang vooraleer het parket hier tegen optreedt”, laat Bonte tegenover VRT NWS optekenen.