Een Amerikaans festival is onder vuur komen te liggen omdat de ticketprijzen afhankelijk zijn van iemands huidskleur. Dat meldt Sky News. De organisatie van het festival wil er op die manier voor zorgen dat er meer donkere mensen naar hun evenement komen. Enkele artiesten hebben besloten het festival te boycotten. Het festival komt nu terug op haar discriminatoire beslissing.

Tijdens het weekend van 3 en 4 augustus vindt in de Amerikaanse stad Detroit het festival ‘AfroFuture Fest’ plaats. Mensen met een donkere huidskleur kunnen daarvoor een POC-ticket aanschaffen, ook wel een ticket voor ‘People Of Color’. Een dergelijk ticket kost 20 dollar. Blanken daarentegen kunnen enkele een non-POC kaart kopen, maar die kaarten kosten dubbel zo veel.

‘White privilege’ rechttrekken betekent dat blanken meer moe(s)ten betalen

De organisatoren van het festival wilden met dit ticketbeleid naar eigen zeggen ervoor zorgen dat er meer mensen met een donkere huidskleur naar hun festival komen. Blanke, rijkere mensen van buiten de stad profiteren immers te vaak van de lage ticketprijzen in die steden, klinkt het. “Ons ticketsysteem moet ervoor zorgen dat de meest gemarginaliseerde gemeenschappen (mensen met een donkere huidskleur) een eerlijke kans krijgen om te genieten van een evenement in hun eigen gemeenschap.”

Nog volgens de organisatoren zijn dergelijke evenementen tot op heden nog te veel een privilege voor blanke mensen. “Het kunnen betalen van vreugde en plezier is spijtig genoeg nog steeds een privilege van blanken en wij vinden dat iedereen toegang moet hebben hiertoe.”

Maar ondanks de ‘progressieve’ uitleg van de organisatoren, is het festival fors onder vuur komen te liggen. Eén van de headliners, rapper Tiny Jag, heeft het festival inmiddels geboycot. Ze is woest op de organisatie en eist dat haar naam uit al het promotiemateriaal gehaald wordt. “Het is niet progressief en niet oplossingsgericht”, aldus Tiny Jag. Ze vindt dat de verschillende tickets “positieve veranderingen” in de weg staan. Het festival komt nu op zijn stappen terug: Iedereen dient nu een ticket van 20 dollar te kopen en blanken krijgen nu een “suggestie om een donatie te maken”, rapporteert ook CNN.